Arcadia: honderd dagen lang genieten van cultuur in Friesland

Van 6 mei tot en met 14 augustus 2022 staat Fryslan in het teken van een van de grootste culturele evenementen van Nederland dit jaar: Arcadia. Tijdens deze culturele honderddaagse kan je genieten van meer dan honderd exposities en voorstellingen. Wij lijsten alvast vier hoogtepunten op die je niet mag missen.

Eerste editie

Arcadia wordt georganiseerd door dezelfde stichting die verantwoordelijk was voor de organisatie van Leeuwarden-Friesland 2018 als Culturele Hoofdstad van Europa. Op verzoek van de provincie Fryslan en de Gemeente Leeuwarden is deze eerste editie van Arcadia een vervolg op dat succesvolle, culturele jaar. Arcadia zal eens in de drie jaar plaatsvinden, honderd dagen lang. 

Arcadia zet een breed artistiek programma neer met een grote diversiteit aan onderdelen. Zo genieten bezoekers van beeldende kunst, podiumkunst, land-art, gespreksprogramma's, dans en literatuur, maar ook van sociale en culturele programma's die bedacht en gemaakt zijn door de Friese gemeenschap. Tijdens deze editie staat 'voorouderschap' centraal: welke wereld laten we achter aan de generaties die na ons komen?

1. Bosk

Bosk is een langzaam bewegend bos van ruim duizend bomen. Honderd dagen lang 'wandelen' deze bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleurt de stad letterlijk groen. Bosk kan gezien worden als een radicaal en vrolijk protest van de bomen die namens de natuur in opstand komen. De bomen houden ons een spiegel voor en vragen ons anders naar de stad en de natuur te kijken. Elke week trekt Bosk een stuk verder de binnenstad in, met behulp van honderden deelnemers. De bomen, gemiddeld zes meter hoog, leggen een route af van 3,5 kilometer.

2. Paradys

In de koninklijke bossen van Parklandschap Oranjewoud is de kunsttentoonstelling Paradys te bezichtigen. Je treft er nieuwe, ruimtelijke kunstwerken aan van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Een voor een bevragen ze ons idee van 'het paradijs' en dagen ze de idylle uit. Er zijn al een hele resem namen en werken bekend. Zo maakt de Argentijnse Mercedes Azpilicueta een indrukwekkend wandtapijt over de geschiedenis van Oranjewoud en zet de Amerikaanse kunstenaar Taryn Simon mensen op scherp met haar werk 'A Cold Hole', waar de bezoeker letterlijk een ijskoude onderdompeling ondergaat door een sprong te maken in het onbekende.

3. PAFFF

Van 28 mei tot en met 12 juni kan je in de Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden het nieuwe kleurrijke podiumkunstenfestival PAFFF bezoeken. Je maakt er onder andere kennis met het eigenzinnige werk 'Odisseia' van Plant en Cia Hiato. Deze voorstelling is geïnspireerd op het bekende verhaal over Odysseus waarin vrouwelijke personages uit het Griekse epos de vloer aanvegen met de mannelijke held.

4. 'A la Campagne'

Op dit moment is 'A la Campagne' in het Fries museum al te bezoeken. In de tentoonstelling is er aandacht voor de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch. In het Fries museum wordt niet alleen teruggeblikt naar de landschappen van vroeger; de Franse curators van Studio DOTS, samen met designer Christien Meindertsma, ontwerpen een onderzoekende tentoonstelling naar de toekomst van het Friese Veenweidegebied. 

Meer info

Klik hier voor het volledige programma.

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur.

..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

Het iconische Hilton Amsterdam, doordrenkt van geschiedenis en raffinement, ligt in het chique residentiele Amsterdam-Zuid.

..."
"

Hilton Rotterdam ligt in het hartje van de stad; een plek vol cafés, restaurants, shops en musea.

..."
"

Het DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ligt in de bossen. Je voelt je als een koning in de luxe kamers met balkons die uitzicht bieden op de bossen en de golfbaan met 9 holes.

..."
"

Hilton Amsterdam Airport Schiphol biedt het perfect begin van de vakantie.

..."
"
Het is een erg comfortabel hotel op het Noordzeestrand, op een kilometer van het (enige) dorp. Alleen wie hier woont, mag met een wagen op het eiland rijden, dus de rust is op Vlieland absoluut. 
..."
"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."