Ambassadrice van Italië in België Elena Basile over het belang van lokale gastronomie

‘Een gezonde en lokale voeding, vertegenwoordigd door onze regionale keukens en streekgerechten, is een patrimonium dat beschermd dient te worden’, zegt de Italiaanse Ambassadeur in België Elena Basile ter gelegenheid van de Week van de Italiaanse Keuken in de Wereld.

   

MEDEDELING VAN DE ITALIAANSE AMBASSADEUR IN BELGIE, ELENA BASILE.

23 – 29 NOVEMBER 2020. WEEK VAN DE ITALIAANSE KEUKEN IN DE WERELD.

De Week van de Italiaanse Keuken, die aan haar vijfde editie toe is, staat bekend als een initiatief dat de cultuur van de smaak, de streekgerechten en een kwaliteitsvolle gastronomie in de verf zet.

Ten gevolge van de huidige sanitaire crisis en de maatregelen ter beperking ervan die door België werden beslist, zal het traditiegetrouwe rendez-vous voor de promotie van de Italiaanse gastronomie digitaal doorgaan, en kan het jaarlijks galadiner dat Ambassadeur Basile in haar residentie organiseert in aanwezigheid van vertegenwoordigers van zowel de Belgische als de Italiaanse politieke, culturele en economische maatschappij helaas niet plaatsvinden.

Tijdens de Week van de Italiaanse Keuken zal een mediacampagne worden gehouden in samenwerking met de Vereniging van Italiaanse Chefs in België (FIC), met de Italiaanse Dienst voor Toerisme (ENIT), het Instituut voor Buitenlandse Handel (ICE) en de Belgo-Italiaanse Kamer van Koophandel met het oog de Italiaanse gastronomische traditie en zijn authentieke ingrediënten te promoten.

Bedoeling hiervan is niet alleen de rijkdom en verscheidenheid van de Italiaanse keuken, bekend en gewaardeerd over de ganse wereld, in de kijker te zetten, maar ook de noodzaak te onderlijnen om het agro-alimentaire “Made in Italy” te beschermen zowel als het recht van de verbruiker om correcte voedingsinformatie te verkrijgen alsook het belang van het “Mediterrane dieet”, dat dit jaar zijn tiende verjaardag viert van opname in de lijst van het UNESCO cultureel werelderfgoed als voorbeeld van bescherming van de biodiversiteit en een gezonde levensstijl.

Hare Excellentie Ambassadeur Basile onderstreept dat « De viering van de Italiaanse Week van de Keuken dit jaar een bijzondere waarde bekleedt. Helaas kan ten gevolge van de pandemie dit bijzonder hartelijk moment dat sinds mensenheugnis onze typische manier om gerechten te degusteren zich niet verwezelijken. Doch laat dit ons niet de waarden van onze gastronomie vergeten. Een gezonde en lokale voeding, vertegenwoordigd door onze regionale keukens en streekgerechten, is een patrimonium samengesteld uit materiële en immateriële tradities die beschermd dienen te worden. Systemen met etiketten als Nutriscore geven aan de verbruiker informatie die misleidend kunnen zijn en Italiaanse producten discrimineren. »

Inderdaad zullen dergelijke methodes van etiketering, in tegenstelling tot medische en wetenschappelijke studies, aanzetten om simpelweg vetstoffen uit onze voeding te schrappen ten gunste van industriële producten die dikwijls bereid zijn met additieven en chemische bewaarmiddelen.

   

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."