Actueel: Van Brussel tot Santiago de Compostella

Wist je dat je vanaf Brussel de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella kunt afleggen? Het is wel een érg zware wandeling: 2.200 km lang! 
 
In de straten van Brussel kom je soms bijzondere dingen tegen; een gouden schelp op de grond is daar een van. Je hebt ze misschien al opgemerkt: de glinsterende Sint-Jakobsschelpen die bepaalde straten sieren. Er zijn er ongeveer een stuk of vijftig aangelegd op initiatief van de stad. Deze gouden schelpen leiden je de weg naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella.

Onderdak voor de pelgrims

Het bedevaartsoord Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje is al eeuwenlang een veel bezochte bestemming. Al sinds de middeleeuwen leggen mensen de lange tocht af. Om te voorkomen dat de pelgrims verdwaalden, werden de routes vaak aangeduid door een symbool: de Sint-Jakobsschelp. Een van die routes loopt door Brussel.
 
De route in Brussel verbindt twee kerken: de Onze-Lieve-Vrouw Van Goede Bijstandkerk in de Sint-Jacobswijk en de Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk bij het Koningsplein. De Sint-Jacobskerk staat op de plek waar pelgrims tijdens de middeleeuwen onderdak konden krijgen op weg naar Compostella. Dat zou verklaren waarom Sint-Jacob als patroonheilige voor de kerk werd gekozen. 
 
Vanuit de Sint-Jacobswijk markeren de schelpen twee routes. De ene route gaat naar de collegiale Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk in Anderlecht en de andere gaat naar de Hallepoort via de Marollen. Dat was de laatste stadspoort in Brussel waar de pelgrims door moesten om daarna verder te trekken richting Parijs. In het Hallepoortpark staat ook een standbeeld getiteld “Pelgrim” uit 1999 van de Spaanse beeldhouwer Manolo Paz. Het beeld eert de anonieme reiziger op weg naar het bedevaartsoord. 

Zelf naar Santiago de Compostella?  

Het komt zelden voor dat iemand de lange route vanaf Brussel aflegt. Gelukkig bestaan er ook kortere routes! Wil je zelf als een echte pelgrim de bedevaarstocht afleggen? GRANDE.be brengt samen met Turespaña verscheidene artikels uit over de populairste manieren om dat te doen.

Laat je inspireren

Santiago de Compostella

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels