8 tips in Wiesbaden

Voor zij die het niet wisten: Wiesbaden is de hoofdstad van deelstaat Hessen en niet Frankfurt. Met een welverdiende bijnaam als het ‘Nice van het Noorden’ kuier je hier door groene bomenlanen met art-nouveaugevels, grootse badhuizen en de Rijn in de nabijheid. Daarnaast is deze geliefde vorstenstad ook de toegangspoort tot kwaliteitsvolle wijngebied de Rheingau. Nog niet verkocht? Lees dan onze top 8 nog eens na.

1. Hertogdom Nassau

Het hertogdom Nassau kwam in de 12e eeuw in het bezit van Wiesbaden. De vele adellijke heersers waren liefhebbers van de stad en zetten grootse projecten op touw. Wiesbaden werd in 1806 als hoofdstad van het hertogdom gekozen en men liet een het huidige classicistisch stadspaleis en barokke Schloss Biebrich bouwen.

Na de Oostenrijkse-Pruisische oorlog viel Wiesbaden in Pruisische handen, maar de stad was erg geliefd bij keizer Wilhelm II. Hij zorgde voor een verdere uitbouw van de badstad, doopte haar ‘Kaiserstadt’ en legde de Wilhelmstrasse aan. Hij liet ook een nieuw Kurhaus en casino bouwen. De bevolkingsaantallen stegen op 100 jaar tijd al snel van 2500 naar 100.000 inwoners.

2. Kurhaus am Wilhelmstrasse

De rijkversierde historische gebouwen zijn overvloedig in Wiesbaden. “De meeste gebouwen liggen aan de Wilhelmstrasse, die de inwoners liefkozend ‘la Rue’ noemen,” vertelt onze gids. Wilhelm II liet het oude Kurhaus vervangen door een belle époque parel met twaalf grootse zalen, salons, tuinen en een foyer met een koepel van 21m hoog. Daar verspeelde de schrijver Fjodor Dostojevski een groot fortuin. Verder kan je naast het Kurhaus ook het Staatstheater van de Hessen met de langste zuilenhal in Europa bewonderen.

3. Marktkirche en Lutherkirche

De adel gaf ook opdracht om de kerken in eclectische stijlen te bouwen. Zo piekt in het stadscentrum de Marktkirche met een hoogte van 98m. De rode zandsteen maakt van de neogotische kerk een uniek exemplaar. Voor het gebouw prijkt een standbeeld van Willem van Nassau/Oranje. Er is ook de Lutherkirche, een gigantisch gebouw uit de 20ste eeuw, volledig in jugendstil met decoratie in groengeel bladgoud en glasramen in een blauwe schijn.

4. Warmwaterbronnen

De Romeinen en de latere Duitse adel waren heel erg gesteld op Wiesbaden, mede door ontdekte warmwaterbronnen vlakbij het Kurhaus. De Kochbronne stuwt warm water van 68 °C naar het aardoppervlak. Wat de Romeinen in de 1ste eeuw n. C. ontdekten, kan je vandaag ontdekken in de thermische baden Kaiser-Friedrich-Therme en het Thermalbad Aukammtal. De perfecte relaxatie en ontspanning!

5. Jugendstil: natuur en kunst

Wiesbaden telt verschillende groene ruimtes in de stadsindeling. De stad telt maar liefst 14 parken en meer dan 5000 bomen. Zo zijn er bomen voor het station en langs de stadsring geplaatst. De jugendstilkoepel uit 1915 grijpt meteen je aandacht bij het binnenkomen van het Museum van Wiesbaden. Het museum vertoont een natuurhistorische en artistieke collectie, bij de ene skeletten van ijsberen olifanten schedels. “De link tussen kunst en natuur is niet ver te zoeken,” legt onze gids uit. “Natuur was een inspiratiebron voor jugendstilkunstenaars. Dieren en planten zijn veelvoorkomende objecten in schetsen en kunstwerken.”

6. Neroberg

Het hoogtepunt van het rijke verleden van Wiesbaden is de Neroberg. Met een kabellift geraak je er, maar het speciale is dat een massa Rijnwater wordt geloodst om de kabellift aan te sturen. Met behulp van zwaartekracht en waterenergie verplaatst de lift zich. Bij het stijgen krijgen we beetje bij beetje een panoramisch uitzicht over de wijngaarden en de stad mee.

Bovenop de 245m hoge berg staat een WOI-monument om overleden Duitsers te herdenken. Dat is vreemd want de geallieerde bezetters verboden de Duitsers om na de oorlog om monumenten te bouwen. Onze gids vertelt dat niet heel Duitsland bezet gebied was, de Amerikaanse en Franse gebieden sloten niet nauwkeurig aan waardoor in 1919 een vrijstaat buiten Wiesbaden ontstond. In dat gebied aan de Rijn leefden de Duitsers onafhankelijk en overleefden ze door illegale smokkel.

Vijf bladgouden koepels reflecteren het zonlicht tussen de bomen door. Onze gids verklaart: “De Russische grootvorstin Elisabeth Michajlovna stierf in haar kraambed, met het geld van de bruidsschat liet haar man hertog Adolf van Nassau hier op Neroberg de eerste Russisch-Orthodoxe kerk in Europa bouwen. Zelfs oud-sovjetleider Gorbatsjov kwam het versierde kerkinterieur en de blinkende iconen in 1990 bezoeken.

7. Wijnstreek Rheingau

Wiesbaden staat bekend als poort naar de Rheingau, dé wijnstrijk aan de Rijn. Vooral Rieslingwijnen worden hier geproduceerd omdat de druiven aan een mild klimaat worden blootgesteld dankzij de Rijn en de heuvels. De Rheingau telt vijf wijnuniversiteiten, waar wijningenieurs afstuderen, daarnaast brouwen sommige kloosters hun eigen wijn. In de middeleeuwen was er zo een abdij in Eberbach, waar antiek wijnpersen de monniken hielpen wijn te produceren.

8. Germania

Wat verder in de Rheingau meenden de Duitsers in Rüdesheim am Rhein de perfecte plek gevonden te hebben voor een gedenkmonument voor de eenmaking van het Duitse Rijk in 1871. Men dacht dat Rüdesheim am Rhein net in het midden van de Rijn lag, de perfecte symbolische plek. Het gigantische standbeeld van Germania werd gebouwd en kijkt uit over de Rijnvallei. De figuur mag dan heldhaftig zijn, het standbeeld moet de vrede die Wilhelm wilde, symboliseren - daarom houdt ze haar zwaard naar beneden.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan de toegangspoort naar het Zwarte Woud in Baden-Baden ligt het hotel Roomers Baden-Baden Autograph Collection. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."
"

Wij logeerden in Hotel Birkenhof, een hotel dat al generaties wordt uitgebaat door de familie Dietrich en zich onderscheidt door zijn gastronomische streekkeuken. Bij het ontbijt wordt huisgemaakte charcuterie geserveerd. De kamers zijn ruim, maar klassiek van snit.

..."
"

Kasteelhotel Friedrichsrughe ligt middenin de weelderige natuur en combineert in zijn statige gebouwen luxe met een rijke geschiedenis, met natuurlijk alle moderne comfort binnen handbereik.

..."
"

Dit kleine idyllische hotel ligt net over de grens met Luxemburg en wil per se klein en fijn blijven. Ondanks een Michelinster slaagt kok Harald Rüssel daar wonderwel in. Naast een toprestaurant kan je op het grote landgoed ook vijvers en een bloementuin vinden.

..."
"

Dit stijlvolle en moderne hotel bevindt zich in een futuristisch gebouw aan de Rijn, op een boogscheut van het centrum. Door de constructie van het glazen gebouw heb je een subliem uitzicht over de rivier, de stad en het omliggende landschap.

..."
"

Dit hotel bewijst meteen dat logeren in Duitsland niet altijd in oubollige Gasthäuse hoeft te gebeuren. Strak design en moderne kunst voeren hier de boventoon. Kunstenaar Heiko Nemitz zette dit hotel op een geslaagde manier naar zijn hand.

..."
"

Deze verblijfplaats herbergt ruime kamers met oog voor hedendaags design en alle modern comfort. Dit elegante hotel biedt een ongedwongen sfeer, waar je kunt relaxen na een dagje cityhoppen.

..."
"

Dit voormalige kasteel is eigendom van de Academie voor Klassieke Muziek. Het hele jaar door zijn er oefensessies voor concerten. In het andere deel van het kasteel werd een hotel met zo'n veertig kamers opgetrokken.

..."

Pagina's