8 prachtige plekken in Milaan

Het beroemde Teatro alla Scala, ook bekend als La Scala, vormt het kloppende hart van het zakelijke Milaan. De hectische Via Manzoni, waar tram, taxi’s en motorini vechten om een plekje, leidt naar Quadrilatero d’Oro, hét centrum van de haute couture. Smaakvol ingerichte etalages en modieuze mannen en vrouwen kenmerken de extravagante Via Monte Napoleone. In de zijstraten sieren balkons nog altijd de okergele gevels uit de 18de eeuw. De Corso Venezia, met aan weerzijden neoklassieke en artdecopanden, komt uit bij de altijd drukke en rumoerige Piazza San Babila.

1. Duomo

De bouw van de dom duurde vijf eeuwen; de façade toont dan ook een veelheid aan bouwstijlen. Een woud van marmeren pinakels bepaalt het silhouet van de kathedraal, waar van oudsher alle communicatielijnen van de hoofdstad van Lombardije samenkomen. Het interieur bevat tal van relikwieën, waaronder een spijker die afkomstig zou zijn van het kruis van Christus. Deze is opgehangen boven het hoofdaltaar en wordt elk jaar op 14 september in een processie rondgedragen.

2. Galleria Vittorio-Emanuele II

De prachtige overdekte winkelstraat tussen de Duomo en La Scala is vernoemd naar de eerste koning van het verenigde Italië. Deze in 1877 geopende passage markeert het begin van een nieuwe industriële periode, zoals blijkt uit de ijzeren constructie, de prachtige glazen overkapping, de hoge betonnen muren die op natuursteen lijken en de klassieke en barokke decoraties.

3. Teatro alla Scala

Dit in neoklassieke stijl gebouwde en in 1778 geopende theater, ook bekend als La Scala, dankt zijn internationale faam aan de kwaliteit van de producties en aan de soms luidruchtige reacties van het publiek. Elders in de culturele wereld is het totaal ongebruikelijk, maar in La Scala kan het gebeuren dat een fanatiek deel van het publiek midden in een aria begint te fluiten of te roepen.

4. Quadrilatero d’Oro

In de rechthoek die wordt ingesloten door de straten Monte Napoleone, Borgospesso, Della Spiga en Sant’Andrea bevinden zich de winkels van grote modehuizen, zoals Prada, Gucci en Armani. Wie geen kapitalen aan zijn garderobe wil besteden, kan zich hier nog altijd vergapen aan de etalages, waar de bekende Italiaanse labels zich met inventiviteit en extravagantie proberen te onderscheiden van hun concurrenten – het resultaat oogt als een tentoonstelling van hedendaagse kunst.

5. Cenacolo Vinciano / Corso Magenta

In het dominicaner klooster Santa Maria delle Grazie schilderde Leonardo da Vinci 'Het Laatste Avondmaal'. Probeer het meesterwerk zeker te gaan bekijken. Vlakbij staan rond de chique Corso Magenta fraaie voorbeelden van de Liberty-stijl (Italiaanse art nouveau) en van wat de industriële elite tijdens de belle époque liet bouwen.

6. Pinacoteca di Brera

Het barokke Palazzo di Brera verwierf de pinacoteca (schilderijencollectie) in 1809-1810, nadat Napoleon in Noord-Italië verschillende kunstwerken had opgevorderd. Op het binnenplein staat een enorm standbeeld van Napoleon door Antonio Canova, die hem als een Romeinse keizer heeft afgebeeld. Binnen ontdekken bezoekers een van de belangrijkste kunstverzamelingen van Italië: er hangen werken van onder anderen Bellini, Mantegna, della Francesca, Rafaël, Rubens en Veronese.

7. San Lorenzo Maggiore

De basiliek San Lorenzo, gelegen op enkele passen van de Porta Ticinese, zou aan het einde van de 3de eeuw zijn gebouwd. Als symbool van keizerlijke macht concurreerde het bouwwerk – eerst een mausoleum en pas later een kerk – qua afmetingen en prestige met de basilieken van Rome. De bouwstijl en de koepel hadden grote invloed op Bramante en Leonardo da Vinci, en op de ontwikkeling van de architectuur ten tijde van de renaissance.

8. Navigli

De wijk Navigli is genoemd naar een dicht netwerk van kanalen, dat tussen de 11de en 14de eeuw het water van de zijrivieren van de Po afvoerde naar het Comomeer en het Lago Maggiore. De wijk verloor zijn centrale positie onder Mussolini die een deel van de kanalen om hygiënische redenen dempte, waarna Navigli uitgroeide tot een populaire uitgaanswijk. In een zeer pittoresk decor, waar postindustriële bouwwerken contrasteren met tijdloze palazzi, zitten de talrijke bars en trattoria’s elk weekend overvol.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Geniet van een dagje shoppen of breng een bezoek aan de Duomo in Milaan.  Hotel Berna ligt op slechts 4 metrohaltes van de beroemde Italiaanse kathedraal. De ruime kamers zijn comfortabel en voorzien van alle luxe.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Het Bulgari Hotel in Milaan toont al enkele jaren perfect hoe het concept in elkaar zit: trendy people, een loungy sfeer en een warme designinrichting zijn er de kernelementen.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

De glitterati en sterrenjagers van deze wereld hebben er alweer een nieuwe hotspot bij: het glamoureuze Armani-hotel in hartje Milaan. Voor Armani is dit het tweede hotel; eerder opende het beroemde modehuis ook in Dubai al een opmerkelijke voorganger.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Voor een milieubewust reisje naar Italië mag je voortaan dit boetiekhotel in Milaan in je adresboekje noteren. Het Milano Scala Hotel noemt zich het eerste klimaatneutrale hotel van Milaan en een van de eerste in heel Italië. Promopraat of realiteit?

..."
"

Het beste adresje langs het meer is ongetwijfeld Iseolago, een recente en elegante constructie aan de rand van Iseo met alle nodige voorzieningen: comfortabele kamers, een heerlijk zwembad en directe toegang tot het meer.

..."
GRANDE reporter Lucas Van de Meerendonk
bezocht dit hotel en schreef:
"

Misschien ligt dit hotel boven je budget, maar toch is het wel een bezoekje waard. Grand Hotel Des Iles Borromées is zo luxueus dat het buiten het classificatiesysteem voor hotels valt. Als je de hal binnenwandelt, sta je met open mond te kijken naar alle pracht en praal.

..."
"

Hotel San Rocco is een comfortabel verblijfshotel met modern gedesignde kamers in het centrum van Orta San Giulio (het centrum ligt op wandelafstand).

..."
"

Het nhow/Milaan betreft een oude fabriek van General Electric uit 1935 die compleet getransformeerd werd tot een modern stadshotel met 245 kamers. Het complex situeert zich in de nieuwe ‘Zona Tortona’ op twee kilometer van het stadscentrum. Voor je het weet, ben je er voorbij.

..."
GRANDE reporter Barbara De Coninck
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op de etages van de exclusieve winkelgalerij Galleria VittorioEmanuele II in Milaan kun je logeren in Europa's enige zevensterrenhotel. Town House Galleria schittert als een parel tussen de Duomokathedraal en de opera La Scala en beroemt zich op een uitmuntende service.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

In 2010 opende deze opmerkelijke nieuwkomer zijn deuren. Gevestigd in een voormalig spoorwegstation in de buurt van de Corso Como, telt dit hotel 72 kamers die nagenoeg volledig in maagdelijk wit ingericht zijn. Hier en daar verzorgen exotische details voor verrassende contrasten.

..."

Pagina's