7x Stuttgart en omgeving

Voorbij Luxemburg over de Duitse grens ligt Stuttgart, de toegangspoort tot het Zwarte Woud. Toch staat de hoofdstad van het groene Baden-Württemberg niet gekend als een toeristische topbestemming. GRANDE.be wijst je de weg door deze bedrijvige stad.

1.     Ronddwalen in het middeleeuwse stadje Esslingen

Een twintigtal minuten verwijderd van de stad ligt het historisch dorpje Esslingen. Vroeger een ‘Vrije Rijksstad’ in het het Heilig Roomse Rijk, nu kan je er nog steeds de vroegere burcht bezoeken. Ook het oude stadhuis en de opmerkelijke Stadtkirche met haar houten brug tussen de twee kerktorens zijn de moeite. Wanneer je in de kerstperiode de regio bezoekt, plan zeker een trip naar de jaarlijkse middeleeuwse kerstmarkt. De hele kerstmarkt is als een tijdreis en ademt een authentieke middeleeuwse sfeer. De attracties, marktkramers, spelen en optredens kunnen zo uit de 13e eeuw afstemmen.

2.     Volksfeesten, een stukje authentieke Duitse cultuur

Een ander sfeervol evenement zijn de Cannstater Wasen of Stuttgarter Volksfest. Wie München zegt, zegt Oktoberfest. De Wasen is een minder toeristische variant en kent minder buitenlandse bezoekers. Vanaf eind september tot begin oktober komen 4,2 miljoen Duitsers twee weken samen om te feesten en de kermis te beleven. Voor wie niet van bier houdt, is het in Stuttgart typisch om wijn te drinken. Al deze festiviteiten worden nog eens overgedaan in april maar op een kleinere schaal.

3.     Overal uitkijkpunten over de stad

Centrum-Stuttgart ligt in een dal omgeven door heuvels met hier en daar wijnranken die de de flanken opfleuren. Hierdoor zijn er talloze uitkijkpunten over het centrum en de omliggende buurten. Het alomtegenwoordige symbool van de stad –je kan er nergens naast kijken- is de televisietoren of Fernsehturm. Voor slechts 4€ kan je de toren beklimmen en genieten van een formidabel zicht over de hele stad. Een tweede uitkijkpunt is de Chinese Tuin, van hieraf kijk je uit op de wijnranken.

Het hoogste punt in de omgeving van het centrum is echter Birkenkopf. De heuvel wordt ook wel Monte Scherbelino genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij 40m verhoogd met het puin en de brokstukken van de bombardementen. Een torenhoog kruis en herdenkingsplaat moeten de levenden aan de slachtoffers herinneren. Ondanks de historische achtergrond is de plek ideaal om een zonsopgang of zonsondergang mee te pikken. Bij helder weer kan je er zelfs het noordelijke deel van het Zwarte Woud zien.

4.     Ontdek de groene kant van Stuttgart

Duitsers en natuur, het is een eeuwige liefdesverhouding, ook in Stuttgart. De stad is heel uitgestrekt en het lagergelegen centrum omringd door heuvels. Op die heuvels zijn vaak mooie wouden en parken te bezichtigen om even te ontsnappen aan de drukte in de autostad. Zo is er het Pfaffenwald in de universiteitsbuurt met middenin het geïsoleerde kasteel Schloss Solitude. Voor het weekend zet elk jong gezin een uitstap naar het Höhenpark Killesberg in de agenda. Er is een kinderboerderij, speeltuin en een bloementuin waar je kan onthaasten na een drukke werkweek.

Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse staat Baden-Württemberg en dus bevindt je je niet ver van het befaamde Zwarte Woud; 150km lang en een overvloedige keuze aan activiteiten zoals wandelen, fietsen en nog zoveel meer. Ontdek er pittoreske Duitse dorpjes, verborgen meertjes of grotere steden als Freiburg, Offenburg of Baden-Baden.

5.     De verschillende gezichten van Mercedes-Benz

Wie Stuttgart zegt, zegt de ‘bakermat van de auto-industrie’. Hier ontstonden twee grote Duitse merken: Mercedes en Porsche. De twee paradepaardjes zijn overal merkbaar in het stadsleven en het straatbeeld. De Mercedesfabriek in Stuttgart kan maar liefst rekenen op 25 000 inwoners om er te werken. Daarnaast staat er bovenop het hoofdstation een eeuwig draaiende driepuntige ster. Grondlegger Gottlieb Daimler had namelijk de toekomstvisie om zijn motoren ter land, ter zee en in de lucht te introduceren.

Voor de toeristen bouwden de Mercedesgroep in 2006 het Mercedes-Benzmuseum, een architecturaal pareltje. Binnenin wandel je doorheen de geschiedenis van het merk. Bewonder de oude en nieuwe Mercedesmodellen van personenwagens en Formule 1-wagens tot futuristische prototypes en vliegtuigen. Het museum schetst een breed en interessant beeld van het merk, ook al ben je geen autofanaat.

6.     Van middeleeuwse tot hedendaagse kunst

Bovendien ademt deze Duitse stad ook cultuur. Stuttgart is vele musea rijk met voorop de prestigieuze Staatsgalerij. De Staatsgalerij is opgedeeld in een oud gedeelte met werken uit de 14e tot 19e eeuw en een nieuw gedeelte met modernere werken. Tot de Oude Staatsgalerie behoren namen zoals Rembrandt, Rubens, Renoir, Cézanne en Monet. Het nieuwe gedeelte huist werken van Max Beckmann, Dalí, Matisse, Miró, Picasso, Klee, en Kaninsky.

Voor modern en hedendaagse kunst kan je terecht bij het Kunstmuseum Stuttgart. Hun collectie bestaat o.a. uit werken van Willi Baumeister Adolf Hölzel en Dieter Roth. Ook Otto Dix sluit aan tot dit rijtje. Hij is bekend voor zijn harde en realistische werken over het oorlogsgeweld en de gruwel van de Weimarrepubliek. Een groot contrast met de buitenkant van het museum. Het gebouw is een open, transparante kubus volledig gemaakt uit glas en klakstenen muren. En ’wanneer s avonds het hele gebouw verlicht wordt, geeft dat een spectaculair uitzicht.

7.     Overvloed aan winkelcentra

Elke kilometer vind je wel ergens een shoppingstraat of winkelcentrum met talloze boetiekjes en populaire winkelketens. Zo is er de 1,2 km lange Königstraße het shoppinghart van Stuttgart. Als het weer tegenvalt, kan je vlakbij shoppen in het overdekte Königsbau Passage. In de foodlounge maak je kennis met alle wereldkeukens en in de Markthalle vind je al je ingrediënten. Wat verderop ligt Milaneo, een 43 000 m2 groot shoppingcentrum waar je gemakkelijk een hele dag rondloopt.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

In oktober 2016 opende de hotelgroep Gekko in Baden-Baden het Roomers hotel ‘Flamingo im Schwarzwald’. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit in het hartje van het levendige stadje Baden-Baden.

..."