7 tips in Wroclaw

De levendige studentenstad Wroclaw in het zuidwesten van Polen bloeide ondanks een woelig verleden uit tot een prachtige eilandstad vol mysterieuze kabouters, dozijnen bouwstijlen – met een klinkende bijnaam als het Venetië van Polen. Daarnaast staat de stad op gastronomisch en cultureel vlak niet stil: in 2016 was ze de Culturele Hoofdstad van Europa. Hoog tijd om Wroclaw wat meer in het daglicht te zetten.

1. Stare Miasto

Het Boheemse adelgeslacht Vratislav stichtte in de 8ste eeuw de stad en gaf er zijn naam aan: Wroclaw of afgekort ‘Vrots-whaf’. In de 11de eeuw sloot Wroclaw zich aan bij het Silezisch hertogdom en in de 13de eeuw brandden de Mongolen een groot deel plat. Als Boheemse Hanzestad brak een welvarende handelsperiode aan. Vervolgens volgden de Habsburgers en de Pruisen tot aan de Duitse eenmaking in 1871. De Duitsers noemden de stad Breslau totdat de overwinnende Sovjettroepen na WOII de stad vernielden. De Poolse minderheid veegde alle Duitse invloeden uit de stad weg. Daarna kwam de stad onder communistisch gezag. Na 1989 kende Wroclaw een snelle groeiperiode.

De woelige geschiedenis en vele invloeden tonen hun gelaat in het oude centrum. De Oude Stad of Stare Miasto schaart zich rond het Marktplein Rynek. Cafés, bars en restaurants zorgen voor een bruisend kloppend hart van de stad. Na de vernietigingen van WOII herbouwde men alle huizen in alle mogelijke bouwstijlen: van gotiek tot art nouveau. Middenin het plein torent de 91,5 meter hoge Sint-Elisabethkerk hoog uit boven de stad. Je kan de gotische kerktoren beklimmen tot 60 meter en wordt er getrakteerd op een oogstrelend uitzicht over Wroclaw. Twee peperkoekenhuisjes pronken naast het kerkgebouw, toepasselijk werden ze Hans en Grietje gedoopt. Het stadhuis is het toonbeeld van het rijke handelsverleden, met elke cent die binnenkwam bouwde men tussen 1290 en de 17de eeuw het gotische stadhuis en de toren meer en meer uit – tot de huidige hoogte van 66 meter.

2. Universiteitstad

Op vijf minuten van het Marktplein sta je zo in universiteitsbuurt. Men wilde in 1505 al een universiteit in Wroclaw, maar het duurde tot 1702 voor de stad haar eigen universiteit kreeg - vooral door tegenkanting van universiteitsstad Krakau. Dat maakt van Wroclaw nog altijd een van de oudste Europese universiteitssteden, maar dat ging wel gepaard met een woelig verleden. De gebouwen werden gebruikt als ziekenhuis, gevangenis en voedingswinkel. Tegenwoordig lopen er maar liefst 26 000 studenten rond. En samen met de Universiteit voor Wetenschap en Technology komen daar nog eens 28 000 studenten bij. Al die levendige studenten zorgen ervoor dat Wroclaw eeuwig jong blijft.

De campus kijkt prachtig uit op de oevers van de Oder. Er staan heel wat barokke gebouwen op de campus zoals de Aula Leopoldinium met haar unieke sculpturen. In de jezuïtische universiteitskerk kan je in de kelder prachtige fresco’s bewonderen en de bibliotheek bezit een unieke handgeschreven originele editie van de Poolse heldensaga.

3. Kabouterstad

Het zal je moeilijk ontgaan in het straatbeeld: de vele charmante kabouterbeeldjes van 20-30 cm grootte.  De honderden Krasnalekabouters verwijzen naar de anticommunistische verzetsbeweging Oranje Alternatief die in de jaren 80 de overheid bestreed. Hun graffiti-kabouters doken op overal in de stad, dat symboliseerde hoop voor de stad en alle burgers.

Na het millennium doken overal metalen kabouters op in de stad, het verzetssymbool groeide uit tot stadsicoon. De officiële cijfers zeggen dat er 163 kabouters over Wroclaw te vinden zijn, officieus zouden het er al meer dan 350 zijn. De toeristische dienst verkoopt een ‘kabouterkaart’ die je een unieke wandeling waarborgt. Elke kabouter toont het dagelijkse leven of een stukje stadshistorie. Zoek ze allemaal!

4. Volkshal en Szcytnickipark

Napoleon liet omwille van de honderdjarige bevrijding even buiten het centrum de Hala Ludowa of Volkshal optrekken. Als eerste modernistische ijzerbeton-gebouw ter wereld, was dat een huzarenstukje. Een koepel van 65 meter diameter overdekt de congreszaal en galerij met een capaciteit van 6000 mensen.

Vlakbij de Volkshal duikt het park Szcytnicki in een cirkelvormige groene zone op het stadsplan op. Het park omvat een Japanse tuin en een indrukwekkende fontein. De Wrocklawska Fontanna mag zichzelf met 300 sproeiers de grootste van Europa noemen. Passer hier zeker ’s avonds eens wanneer 800 lampen het waterspektakel schitterend belichten.

5. De stad op het water

De Oder stroomt door Wroclaw, of het is te zeggen: Wroclaw ligt over twaalf eilanden verspreid in de Oder. Het begon allemaal in de 9de eeuw op het Kathedraaleiland of Ostrow Tumski dat het religieuze centrum van de stad was. De Kathedraal van patroonheilige Sint-Johannes de Doper ligt op dat eiland. Het onthoofde skelet van Johannes siert ook het wapenschild van de stad. Men bouwde in de 14de eeuw de kathedraal in een neogotische stijl met twee spitstorens. Tot viermaal moest de kerk opgelapt worden, verschillende branden en Sovjetbommen takelden het bouwwerk zwaar toe. Beeldhouwwerken en schilderijen uit de 16de en 17de eeuw verfraaien de binnenzijde.

De vele eilanden en 130 bruggen zorgden ervoor dat Wroclaw het Venetië van Polen als bijnaam kreeg. De toeristenboten op de Oder brengen je vanaf het historisch centrum langs alle bezienswaardigheden. Je krijgt alles vanop het water te zien op een uurtje tijd: de dierentuin, het Kathedraaleiland, de Universiteit en de vele prachtige bruggen in de stad.

6. Kunst, opera en theater

Wroclaw droeg in 2016 de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Het Nationaal Museum aan de oevers van de Oder stelt al sinds 1948 traditionele Silezische kunstwerken van tussen de 12de en de 19de eeuw tentoon én daarnaast werken van Cranach en Brueghel. Een meesterwerk in Wroclaw is het Panorama van Raclawice. Jan Styka en Wojciech Kossak selecteerden een groep schilders om een 120m lang en 15m hoog doek te beschilderen om de Slag van Raclawice te herdenken. Poolse opstandelingen o.l.v. Tadeusz Kosciuszko versloegen op 4 april 1794 de Russische legers. In een speciaal ontworpen gebouw kan je het doek in 360° bekijken waarbij het perspectief en extra lichteffecten een levensecht beeld tonen van de veldslag.

Met het Stadstheater van Wroclaw, het Muziektheater Capitool, de Opera en het Poppentheater zijn opera’s en theatervoorstellingen niet weg te denken uit het cultureel programma van Wroclaw. Het Capitool toont voorstellingen in een antieke cinemazaal en het Poppentheater is een unieke setting voor kinderen om moderne versies van kinderliteratuur te bewonderen. Het 19de-eeuwse operahuis is een van de grootste van Polen en staat gekend voor grootse, spectaculaire voorstellingen met honderden acteurs, reuzedecors en speciale effecten.

7. Culinaire top

Het stadscentrum van Wroclaw telt talrijke gastronomische brasserieën en restaurant. De studenten trektken massaal naar de hippe burgertenten en soep- of koffiebars. Ook de Italiaanse en Japanse keukens zijn erg in trek. En dan zijn er nog de traditionele Poolse restaurants. Zo kan je bij Jasna pasta met Poolse Bursztynkaas of Silezische vleesrollades met rode kool proeven. Op het menu van Kurna Chata prijken Poolse aardappelpannenkoeken en de geliefde authentieke dumplings. De Poolse lekkernijen vind je bij Wrocławska Gastropub: varkensvlees met gedroogd fruit (śląskie niebo) of fijne haring met gekookt ei, augurk en ui (hekele) gecombineerd met een streekbier.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels