7 formidabele fietstochten in Portugal

De Portugese bodem krioelt van authentieke vissersdorpjes, uitgestrekte lavavelden, ongeschonden stranden, beboste natuurgebieden en imposante heuvels. Met deze zeven prachtige fietsroutes kan je haast niet wachten om Portugal al fietsend te ontdekken.

1. Dolfijnen spotten in Setubal

Bij de 84 kilometer lange fietsroute van Setubal (Lisboa) start je in Setubal zelf, een klein gezellig stadje waar je de lekkerste gefrituurde inktvis en zoete Moscatelwijn kan proeven. Vervolgens rijd je door naar het Urban Park in Albarquel waar je dolfijnen in hun natuurlijke habitat kan spotten. Ook cultuurliefhebbers worden tijdens deze route niet teleurgesteld. Zo passeer je langs het 'Forte de Sao Filipe' en 'Convento de Jesus'. Erna rijd je verder naar het binnenland en fiets je door het natuurpark Serra da Arrabida, het vissersstadje Sesimbra en langs enkele charmante stranden en forten. Eindigen doe je in Cacilhas waar je de boot kan nemen naar Lissabon.

2. Verborgen grotten in het Zuiden

Het begin van deze 73 kilometer lange route situeert zich aan Praia de Faro, in de Algarve en brengt je langs de ruwe kustlijn naar Vilamoura. Wanneer je na een verfrissende sangria opnieuw de fiets opspringt stop je best ook even in Albufeira. Daar rem je automatisch af wanneer je de uitnodigende stranden ziet en je op ontdekkingstocht wil gaan naar de verborgen grotten. Aankomen doe je in het authentieke vissersdorpje Ferragudo tegenover de charmante stad Portimao.

3. Lavavelden in Pico

De 144 kilometer lange route op een van de grootste eilanden van de Azoren, Pico is eentje voor de ervaren fietsers onder ons. Het eiland staat bekend om zijn imposante vulkaan en oude walvisvaarttraditie. De route leidt je langs veel unieke gebieden zoals een ongezien UNESCO-wijngaardlandschap en de uitgestrekte lavavelden, ook wel terras de biscoito of koekjesvelden genoemd.

4. Surfhotspot Peniche

Het lange zandstrand Santa Cruz vormt het beginpunt van deze 50 kilometer lange route doorheen Centro de Portugal en de kuststadjes Vimeiro, Santa Barbara en Lourinha. Peniche is de laatste stad die je al fietsend verkent want hier ruil je beter even je fiets in voor een surfplank aangezien Peniche de 'place to be' is voor surffanaten.

5. Porto e Norte

Nood aan wat afwisseling? Op dit traject van 114 kilometer in Porto e Norte heerst er een dynamisch evenwicht tussen uitgestrekte zand- en duingebieden, dennenbossen en bosgebieden, heuvels, fossiele kliffen, rivieren en zee.

6. Groene Alentejo

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met deze 181 kilometer lange fietsroute doorheen het dunbevolkte, groene Alentejo. Je passeert het ene natuurpark na het andere, afgewisseld door ongeschonden stranden. Je spot er ruïnes van een Moors kasteel uit de 10e eeuw, verscholen op de top van een zeer steile heuvel omringd door witgekalkte huizen en geplaveide straatjes.

7. Bloemeneiland Madeira

Je klaarmaken voor deze stevige fietstocht van 42,5 kilometer doe je in Serra de Agua, een dorpje te midden van een eeuwig groen woud. Daarna rijd je langs een van de mooiste en oudste dorpen van Madeira: Ribeira Brava. De eindhalte is de hoofdstad Funchal, gelegen aan een schitterende baai dat een prachtig uitzicht biedt over de bergen.

Meer info

Alle info over de fietsroutes kan je hier terugvinden.

 

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels