6 tips in Madrid

Madrid zweeft tussen een moderne wereldstad en een glorieuze stad vol geschiedenis. In het Koninklijk Paleis, de rijkversierde pleinen en de eeuwenoude schilderijcollectie van het Prado ervaar je roemrijke Madrileense geschiedenis. Achter de hoek paraderen de imposante voetbalstadions en het hedendaagse ‘Reina Sofia’ met het moderne karakter van de Spaanse hoofdstad. Deze 6 tips helpen je op weg naar een ideale balans tussen die twee contrasten.

1. Palacio Real

De omgeving van het Palacio Real vertelt je de hele Madrileense geschiedenis. Je vindt er niet alleen het grootste koninklijk paleis ter wereld, maar ook de indrukwekkende Catedral de Santa Maria la Real de Almudena en het Teatro Real – het grootste toonaangevende Spaanse operahuis. Alles blinkt hier van de architecturale schoonheid. Versailles van Louis XIV stond model voor het Koninklijk Paleis, met als gevolg een imposante balustrade, classicistische façade, rijkelijk versierd interieur, 2800 kamers om in te verdwalen, een Koninklijke Bibliotheek, troonzaal, wapenzaal en spiegelzaal.

Daartegenover staat dus een van de grootste kathedralen van Spanje, een pronkstuk voor elke gelovige Spanjaard. Na al die overdonderende rijkdom kan je tot rust komen in de tuinen van Sabatini, waar mensen komen om te keuvelen, kleuters om te spelen en straatmuzikanten om opera te brengen.

2. Talloze pleinen

Madrid is de stad van de kleine en grote, gezellige en drukke, rijkversierde en authentiek pleinen. We geven je er enkele mee. De voorkant van de Teatro Real valt te bezichtigen vanop het kleine pleintje la Plaza de Isabel II, een gezellig pleintje met veel interessants voor het oog.

Centraal in de stad ligt la Puerta del Sol of de Zonnepoort met een ruiterbeeld van Carlos III van Spanje. La Plaza de España wordt aan iemand helemaal anders toegewijd: Miguel de Cervantes. De man die in de 16e eeuw de eerste roman ooit schreef in de vorm van Don Quichot. De twee grootste gebouwen van de stad flankeren de schrijver: de Torre de Madrid (142 m) en de Edificio España (117 m).

3. Musea Prado y Reina Sofia

Madrid moet zowat het walhalla voor de kunstliefhebber zijn. En dat walhalla ligt gecentreerd rond de Paseo del Prado. Genoemd naar het Museo Nacional del Prado, met 8600 schilderijen een ware bibliotheek van meesterwerken van onder meer Velázquez en Goya.

Aan de overkant van de Paseo ligt het Museo Thyssen-Bornemisza. Hier moet je zijn als je kunstwerken van internationaal befaamde schilders uit verschillende tijdperken wilt bezichtigen. Oude meesters als Van Eyck, Rubens en Caravaggio ontmoeten er schilders uit de 20ste eeuw als Klee en Hopper.

Op het uiteinde van de Paseo ligt het Museo Reina Sofia. Dit museum vereeuwigt moderne en postmoderne kunststromingen uit de conflictueuze, revolutionaire 20ste eeuw. Kubisme, dadaïsme, surrealisme en popart hangen hier omhoog.

4. Buen Retiro

Het grootste park in heel de Spaanse hoofdstad is ‘Parque del Buen Retiro’. Dit is met een oppervlakte van 1,4 kilometer de groene long van Madrid. Hier kom je om even aan de stadsdrukte te ontspannen bij de vijver, de monumenten en standbeelden, luisterend naar de straatmuzikanten en genietend van de creativiteit van de portretschilders.

5. Real Jardin Botanico

Een ander rustgevend groen plekje in deze wereldstad is de botanische tuin vlakbij de Paseo del Prado. In de ‘Real Jardín Botánico’ kan je kuieren tussen de bloemenperken, uitzonderlijke planten en standbeelden van befaamde botanici. De échte kenners kunnen zich vergapen aan de exotische planten uit verschillende biotopen in een prachtige 19e-eeuwse serre.

6. Voetbaltempels

Spanjaarden en voetbal, het moet door hun aderen lopen. Madrid is een ware voetbalstad en de onderlinge rivaliteit tussen twee van de ‘s werelds topploegen is immens. Real Madrid kent z’n thuisbasis in het ‘Estadio Santiago Bernabéu' dat een pareltje van hoogstaande architectuur is – mede dankzij de vele successen die de club heeft gekend. Het stadion van Atlético, het Estadio Wanda Metropolitano, moet hier niet voor onderdoen: het werd nog maar pas in 2017 gerenoveerd. Of je nu voor ‘Los Blancos’ -de maagdelijk witte- of voor ‘Los Rojiblancos’ -de rood-witte- bent, beide blijven indrukwekkende voetbaltempels waar je een prachtige match kan gaan bezichtigen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels