6 tips in Kent

Dankzij haar groene paradetuinen en imposante kastelen vonden veel kunstenaars en schrijvers hun inspiratiebron in Kent. Deze ‘tuin van Engeland’ blijft een bezoek waard. Ontdek met deze top 6 waarom grootse namen Charles Dickens en Ian Fleming hun rustoord zochten in Canterbury en omgeving.

1. Rochester, het dorp van Charles Dickens

Net na Dover rijden we het dorp Rochester binnen, waar onze gids in 19de-eeuwse klederdracht ons opwacht, als een figuur uit een van Dickens romans. Een van zijn minder bekende verhalen gaat over het Six Poor Travellers House in de High Street van Rochester. Dickens werd geboren in Portsmouth, woonde vijf jaar in Londen en verhuisde dan naar Chatham, bij Rochester. Later zou het gezin opnieuw verhuizen, maar Dickens zou terugkomen naar Kent. Hij kocht in 1856 Gad’s Hill Place in Higham bij Rochester woonde daar tot aan zijn dood in 1870.

Onze gids vertelt kleurrijk over alle verhalen van het Six Poor Travellers House, maar ook het Eastgate House, Jasper’s Gatehouse en Mr Topes’ House in Rochester. The Guildhall was in Dickens’ tijd een gerechtsgebouw, maar vandaag een museum - met een bijzondere postbus waar nog een signatuur van Victoria opstaat. Hij schreef over de Guildhalle in Great Expectations, dat later verfilmd werd met Helena Bonham Carter en Ralph Fiennes. In het Restoration House vond Dickens de inspiratie voor Miss Havisham’s huis. Rochester en haar vele kanunnikwoningen, het kasteel en de kathedraal kwamen allemaal aan bod in zijn romans. Dickens liet in het dorp met 58 geïmporteerde kratten een Zwitserse chalet nabouwen, waarvan hij de eerste verdieping als schrijfkamer gebruikte. Deze staat vandaag niet meer naast Gad’s Hill Place, maar bij Eastgate House.

2. Canterbury Tales

Canterbury staat centraal in het 14de eeuwse werk van Geoffrey Chaucer, de Canterbury Tales. De openingszin luidt: ‘And especially from every shires ende/of Engelond to Canterbury they wende’. Vanuit heel Engeland kwamen mensen Canterbury bezoeken omdat op 20 december 1170 de ridders van koning Hendrik II hier aartsbisschop Thomas Becket vermoordden. De koning had het ‘niet zo bedoeld’, zei hij nadien. Als straf onderging hij een geseling door monniken. Thomas Becket werd heilig verklaard en de kathedraal groeide uit tot een eindhalte voor pelgrims.

Op de exacte plek waar Becket vermoord werd, staat een klein altaar, een verwijzing naar het zwaard dat gebruikt werd en de letters ‘THOMAS’ in een vloersteen gekerfd. Deze kathedraal was jarenlang de thuis voor de aartsbisschoppen van de Anglicaanse kerk. Neem een kijkje in de cryptes, loop even langs de graftombe van de Zwarte Prins en geniet van het lichtspel in de loodramen. Een van de ramen beeldt het mirakel van een man uit die het zicht verloor en gecastreerd werd. Na vele gebedjes tot Saint-Thomas, kreeg hij op wonderbaarlijke wijze het zicht terug. Tot en met Hendrik VIII brandde er eeuwig een kaars op het graf van Saint-Thomas totdat de verering abrupt stopte door de graftombe te laten vernielen, de resten te verwijderen en de kathedraal leeg te roven.

3. Kent Greeters

De Kent Greeters zeggen je misschien niet meteen iets, maar het concept is duidelijk: locals leiden bezoekers rond langs hún favoriete plekken. Vanaf de kathedraal gidst Diana Rosset ons langs de gebouwen die zij uitkoos. Ze brengt ons langs de verborgen hoekjes bij de rivier Stour zoals Greyfairs Chapel. Het oude Normandisch kasteel is de volgende halte, met aanpalend de Dane John Gardens en een adembenemend uitzicht vanop de Dane John Mound. In het Canterbury Heritage Museum toont ze ons een prachtig authentiek dakgebinte. Hier pronkt ook de allereerste passagierstoomtrein de Invicta uit 1830.

4. Thee en gebak

Dé Engelse traditie bij uitstek, afternoontea met gebak, kun je niet laten voorbijgaan. In Tiny Tim’s Tearoom krijgen we onze lunch voorgeschoteld: komkommer en zalmsandwiches en als afsluiter scones met clotted cream and marmelade. We gaan in de vroege voormiddag al voor afternoon tea en worden gepresenteerd met drie verdieping hoge schotel vol lekkere gebakjes en een bijhorend kopje thee. Een van de kamers bij Tiny Tim’s is de geestenkamer, waar alle geesten die het pand de voorbije vierhonderd jaar bezochten, even worden voorgesteld - voor wie zich geroepen voelt...

5. Beaney, museum van ontdekkingsreizigers

Naast The Canterbury Tales Visitor Attraction kan je in het stadje ook Beaney bezoeken, een gerenoveerd Huis van Kunst en Wetenschap. Britse ontdekkingsreizigers brachten van hun trips naar Indië, het Verre Oosten, Egypte en Afrika allerlei curiositeiten mee terug, enkele daarvan kan je hier bekijken. Dit familievriendelijk museum bevat nog enkele interessante objecten geschonken door avonturiers en ontdekkingsreizigers. In een ruimte zijn alle objecten geklasseerd op materiaalsoort: plantaardig, dierlijk, mineralen, glas, steen, aardewerk, etc. Een grote vitrinekast toont enkele uniek exemplaren als een leeuwenhuid, zeldzame vlinders, fossielen, een eend met vier poten en een goliathkever.

6. Leeds Castle

De Engelsen zweren dat Leeds Castle één van Engelands mooiste kastelen zou zijn. En inderdaad het blijkt een bijzonder tafereel: de vier gebouwen van het kasteel liggen op een eiland. Een grote ophaalbrug en toegangspoort brengen je naar het oude en nieuwe gedeelte van het kasteel. De namen als Maiden Tower en Lady’s Castle zijn een knipoog naar de zes middeleeuwse koningen die het landgoed bezaten: Eleonora van Castilië, Margareta van Frankrijk, Isabella van Frankrijk, Anne van Bohemen, Johanna van Navarra en Catharina van Valois. Later namen ook Hendrik VIII en zijn eerste vrouw Catharine van Aragon hun intrek in het kasteel.

De laatste privé-eigenares was Lady Olive Cecilia Paget Baille, een erfgenaam van een rijke Brits-Amerikaanse oliemagnaat. Ze versleet drie echtgenoten en kocht Leeds Castle als buitenverblijf. Als rijke kunstliefhebber liet ze Franse en Italiaanse vaklui overvliegen om het kasteel van top tot teen op te knappen. Ze hield regelmatig grootse feesten op het domein en kreeg bekend volk als Charlie Chaplin, David Niven en toneelschrijver Noel Coward over de vloer.

Koning Ethelbert legde de eerste stenen aan dit kasteel in 857 en het werd in de latere jaren verbouwd en uitgebreid. Het kasteel wordt bij uitzonderlijke momenten nog in gebruik genomen voor haar historische grandeur. Oud-premier Tony Blair hield er in 2004 vredesgesprekken voor de Noord-Ierse kwestie. De grootse feest- en banketzalen, de bibliotheek, de kapel en de monumentale ruimtes en gangen van Lady Baille worden nog in leven gehouden, o.a. door menig Brits huwelijksdiner.

Vandaag onderhoudt de Leeds Castle Foundation het hele domein. Zo werd de Stable Courtyard omgebouwd en biedt het tegenwoordig onderdak aan een restaurant, een winkel en gastenkamers. Al die opbrengsten zorgen voor de renovatie en upkeep van het kasteel. Ze organiseren sinds enkele jaren ook Christmas at Leeds Castle, waarbij tijdens de donkere decembermaanden lichtjes je van het bos aan de ingang tot de Stable Courtyard voeren. Het hele kasteel ademt dan een gezellige kerstsfeer met een receptie, kinderanimatie, kerstliederen en een rondrijdend treintje. En als kers op de taart komt de Kerstman langs om iedereen cadeautjes mee te geven.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Aan het sympathieke sluizencomplex van Crinan genieten gasten van het authentieke en charmante karakter van het Crinan Hotel. De familie Ryan laat iedereen zich meteen thuis voelen met hun gezellige warmte en gastvrijheid!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Radisson Blu Hotel City Centre verwelkomt je in het hart van de oude stad in Edinburgh. Op een boogscheut van talloze bezienswaardigheden droom je weg in een stijlvolle kamer met een moderne en strakke inrichting: een hemels verblijf!

..."
"
The Caesar is een van de weinig betaalbare boetiekhotels in de Britse hoofdstad. De receptie ademt een rustige loungesfeer uit en op het ontbijtbuffet is het smullen van de chocoladebroodjes, verse ananas en parmaham.
..."
"

Een topper in het hippe Soho: het Sanctum Soho Hotel groepeert twee victoriaanse panden, die tot een mekka van hypermodern design werden getransformeerd. De daktuin is de kers op de taart.

..."
"

The Courthouse, hartje Londen, heeft een zwaar verleden. Zowel John Lennon, Oscar Wilde, Christine Keeler, Keith Richards als Mick Jagger kwamen hier ooit terecht, toen dit pand nog fungeerde als oppergerechtshof. Vandaag vinden de vips hun bezoek hier interessanter.

..."
"

Fun-fun-fun, dat is de sfeer die dit hotel in Brighton, aan de Engelse zuidkust, uistraalt. Golvende vormen, hevige kleuren en grappige meubels zorgen in de kamers en de gemeenschappelijke ruimten voor een funky effect. De bar groeide uit tot een hotspot voor de lokale fine fleur.

..."
"

Voor een weekendje uitwaaien in een typisch Engelse badstad, uiteraard met pier, moet je in Hotel Burlington in Worthing zijn. Dit karaktervolle adresje dateert uit 1865 en vind je op slechts een halfuurtje rijden van het hippe Brighton.

..."