5x Sint-Petersburg: in het spoor van de Romanovs

Hoe meer je richting het historische centrum van Sint-Petersburg gaat, hoe groter de stad lijkt te worden. Dat komt door de enorme paleizen en omvangrijke pleinen. De opeenvolgende Romanov-tsaren brachten steeds meer pracht en praal aan in hun stad. Achter elke hoek is wel weer een ander paleis ‘verstopt’ en overal zijn indrukwekkende parken en kerken te vinden.

Sint-Petersburg is het makkelijkst te doorkruisen met de metro. De haltes worden in het Engels aangeduid, wat in Rusland niet vanzelfsprekend is. Vooral de metrohaltes in het centrum, zoals Nevskiy Prospekt, mag je niet missen. Wat opvalt is de grote verscheidenheid aan Russische inwoners op de metro. Personen met een Aziatisch uiterlijk of eerder een Kaukasisch uiterlijk, allemaal spreken ze Russisch. Dat heb je in het grootste land ter wereld.

GRANDE.be ging op zoek naar de vijf meest bijzondere bezienswaardigheden in Sint-Petersburg.

1. Het Winterpaleis en de Hermitage

Het icoon van Sint-Petersburg is het Winterpaleis. Een gigantisch paleis in het centrum dat vooral geassocieerd wordt met Catherina de Grote. Zij begon met het verzamelen van de museumcollectie die er nu te vinden is. Naast de talloze schilderijen, beeldhouwwerken, sieraden en andere schatten is het Winterpaleis een bezoek waard voor zijn prachtige zalen. Overal staan toeristen zich te vergapen, maar in de enorme ruimtes blijft drukte toch een relatief begrip.

Na het bezichtigen van een zaal, denk je vaak dat het niet nog extravaganter kan. Tot de volgende zaal je opnieuw omver blaast met decoraties in de duurste materialen. De staatskamers, die zich op de eerste verdieping bevinden, zijn hier een goed voorbeeld van. De excentrieke smaak en onmetelijke rijkdom van de Romanovs worden heel duidelijk als je door het Winterpaleis dwaalt. Ook om kunstwerken van Vlaamse en Nederlandse meesters zit het museum niet verlegen. Ze bezitten maar liefst twintig stukken van Rembrandt, enkele schilderijen van Rubens en ook Van Gogh ontbreekt niet.

Het Winterpaleis behoort tot het museumcomplex de Hermitage, dat bestaat uit meerdere paleizen waarover de collectie verspreid is. Zo maken de nabijgelegen Oude Hermitage en Kleine Hermitage ook deel uit van het museum.

2. De Kazankathedraal

De meeste kathedralen en kerken in Rusland werden gesloten tijdens het bewind van de Sovjets en gebruikt als opslagruimte. Na de val van de Sovjet-Unie gingen sommige opnieuw open als kathedraal, zoals de Kazankathedraal. Tsaar Paul I gaf in 1800 opdracht tot de bouw van deze kathedraal om de icoon van Onze Lieve Vrouw van Kazan te bewaren.

Bij het binnenwandelen valt meteen op dat er een lange rij mensen staat aan te schuiven. Zij staan te wachten om een gebed te prevelen tegen het heilige schilderij om het daarna te kussen. Voor ze met hun gebed beginnen, kuisen ze met een doekje het speeksel van de persoon voor hen weer op. Een gek zicht voor iemand die niet thuis is in het oosters-orthodoxe christendom.

3. De Kerk van de Verlosser op het Bloed

Veel kerken en kathedralen zijn na de val van de Sovjet-Unie gerestaureerd en heropend als kerkmusea. In die musea wordt de geschiedenis van het gebouw verteld en kan je genieten van het interieur. De bekendste van deze kerken is de kleurrijke Kerk van de Verlosser op het Bloed, die gebouwd is op de plaats waar tsaar Alexander II dodelijk gewond raakte bij een aanslag. De bouwstijl van de kerk is het nationaal romanticisme, wat sterk aanleunt bij de middeleeuwse Russische architectuur. Tijdens het bewind van de Sovjets werden er groenten in de kerk opgeslagen, waardoor die de spottende bijnaam ‘Verlosser van de Aardappelen’ kreeg. Voor je binnen kan in de kerk moet je even aanschuiven, maar dat geeft je tijd genoeg om de buitenkant van dit gebouw te bewonderen.

Na een bezoek aan de kerk kan je over het kleine marktje naast de kerk kuieren. Je ziet er typisch Russische souvenirs, maar ook enkele mannen met de gekste dieren op hun arm, zoals een aapje, een wasbeer, een uil en zelfs iemand met een leguaan. Voor een paar roebels kan je met deze dieren op de foto.

4. De Peter-en-Paulusvesting

Aan de overkant van de Neva-rivier vind je de Peter-en-Paulusvesting met daarin de Peter-en-Pauluskathedraal. De kathedraal, gebouwd in 1712, is het oudste stenen gebouw in de stad en in de kerk bevinden zich de graven van de meeste tsaren, waaronder dat van Peter de Grote en Catharina de Grote. Rond Peters graf verdringen de Russen zich om een blik te werpen op de laatste rustplaats van de grootste Russische tsaar. De klokkentoren van de kathedraal, met op de top een gouden engel die een kruis vasthoudt, is de hoogste orthodoxe klokkentoren ter wereld.

5. De Zomertuin

Naast de bombastische paleizen zie je de smaak van de Russische tsaren ook terug in de parken en tuinen die ze lieten aanleggen. Het mooiste en oudste park in Sint-Petersburg is de Zomertuin. Deze tuin is persoonlijk door Peter de Grote ontworpen en doet sterk denken aan de tuinen van Versailles. Het perfect onderhouden park is afgewerkt met marmeren beelden en gouden fonteinen. Omdat het park omheind is, word je hier ook niet lastig gevallen door opdringerige straatverkopers. De perfecte plek dus om even te ontsnappen aan de drukte van Sint-Petersburg en uit te rusten onder de bomen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels