5x monumentale staalsteden in het Ruhrgebied

De oude cokesfabrieken, terrils, gastanks en machinehallen van het Duitse Ruhrgebied zijn aan een nieuw leven begonnen als cultureel centrum, actief sportcentrum, concerthal of museum. Industrienatuur en industriecultuur noemen ze dat trots in het Ruhrgebied.

Essen

Inleiding tot de zware industrie

Geen betere plaats om je Ruhrrally te beginnen dan Essen. De uitgestrekte industriestad kende na het sluiten van de mijnen en staalfabrieken in de jaren 1980 een hoog percentage werkloosheid. Zoveel jaar later liggen er fietspaden langs de ooit zwaar vervuilde rivieren, groeien nieuwe plantensoorten over de de terrils en rennen er vossen langs de uitgedoofde hoogovens.

De steenkoolmijn Zeche Zollverein XII vormt een ankerpunt van de 400 kilometer lange Route der Industriekultur, die je langs 52 industriële monumenten voert. Zollverein XI was in de jaren 1930 de trots van de familie Krupp, eigenaars van een staalimperium in het Ruhrgebied. De mijn was destijds de efficiëntste, modernste en mooiste. De gebouwen van Schacht XII zijn opgetrokken in de sobere, rechtlijnige Bauhausstijl.

Vandaag is het complex, waartoe ook de 600 meter lange cokesfabriek behoort, Unesco-werelderfgoed. Wie de site bezoekt  mag het Design Zentrum in het oude ketelhuis niet vergeten: je ziet er een uitgebreid collectie gebruiksvoorwerpen. Architect Norman Foster toverde de ketels om tot zalen in het Red Dot Designmuseum. En in het restaurant Casino Zollverein is het luxueus tafelen in een machinehal.

Ten zuiden van Essen herinnert Villa Hügel aan de extreme rijkdom van Krupps. Omstreeks 1868 draaide de mijnbouw in het Ruhrgebied al twintig jaar op volle toeren en Alfred Krupp poot in het domein van 75 hectare een familiepaleis neer. Tot 1945 blijven de Krupps eigenaar, nu is de villa een museum.

Andere Krupps investeerden meer in de gemeenschap. Margarethe Krupp, bijvoorbeeld, verbeterde de woonomstandigheden van de mijnwerkers. Het bewijs is de arbeiderswijk Margaretenhöhe, een prachtige tuinstad naar Engels model.

Bochum

Kathedraal van staal

Fijn was het zeker niet in de mijnen, zo blijkt in het Bergbaumuseum. Twee kilometer lang tuf je door ondergrondse gangen, 20 meter onder de oppervlakte. Wie alle zalen in het museum grondig bekijkt, kan met alle kennis van zaken zo aan de slag in een mijn. Maar dát kan dus al sinds 1986 niet meer in het Ruhrgebied.

We pikken een panorama mee vanop de mijntoren en trekken verder naar de Jahrhunderthalle. De ‘kathedraal van staal’ dankt haar bijnaam aan de stalen spitsbogen die het dak stutten. De constructie was in 1903 revolutionair voor grote gebouwen. Het dak overspant ongeveer een voetbalveld.  Vroeger hoorde de Jahrhunderthalle bij een staalfabriek met 16 500 arbeiders, vandaag is het de belangrijkste locatie voor de Ruhrtriënnale. Dat is een prestigieus dans-, theater-, en operafestival, dat jaarlijks in de regio gehouden wordt. Om de hal aan te passen was 40 miljoen euro nodig.

Dortmund

Gracieuze mijn in Jugendstil

De mijn Zeche Zollern II/IV bij Dortmund is helemaal anders dan de Zollverein in Essen, maar even modern. Rond 1900 verkoos men schuine kronkelende lijnen boven rechte in de bouwstijl.  Kijk maar naar het portaal van de machinehal: een pronkstuk in Jugendstil.  Binnen is er een enorm bedieningspaneel in marmer.

Eigenlijk hadden deze mijngebouwen in 1969 moeten wijken voor een snelweg. Er kwam echter massaal protest. Zeche Zollern ging niet tegen de vlakte en in het Ruhrgebied werd men zich bewust van de waarde van oude fabrieken. Vandaag bezoek je de mijn voor de architectuur en voor het Westfaalse Industriemuseum, dat focust op de leefomstandigheden van de mijnwerkers.

Duisburg

Duiken of bergklimmen in de staalfabriek

Tussen 1903 en 1985 draaide in het Landschaftspark Duisburg-Nord een staalfabriek van de familie Thyssen, grootindustriëlen zoals Krupps.  Het industrieterrein van 200 hectare ontsnapte aan de sloophamer en is volledig beschermd. Deels is het een wandel-, fiets- en natuurgebied, deels een sport- en cultuurpark. Sommige gebouwen raakten door planten overwoekerd, andere kregen een nieuwe functie.

De duikersclub eigende zich de enorme gastank toe, deed er 20 000 liter water in en legde een wrak op de bodem. Zo heb je een prachtig duikbassin. Klimmen kun je tegen de wanden van de oude ertsbunkers en de 70 meter hoge hoogovens. Veel ruimtes doen dienst als speelplein voor de kinderen, met klimtuigen en waterfonteinen.  Ten slotte zorgt de lichtshow van kunstenaar Jonathan Park er elk weekend voor spektakel door ovens, hallen en torens in felle kleuren te doen baden.

Oberhausen

De innerlijke schoonheid van een gastank

De laatste staalreus van onze Ruhrroute staat in Oberhausen. De bijna 120 meter hoge Gasometer werd in 1929 gebouwd en was de grootste gastank van Europa. Aan de buitenkant lijkt het een plompe constructie, een reusachtig frisdrankblik.  Het vernuft zit echter binnenin. Een betonnen deksel kon op en neer zweven om de gasdruk constant te houden.  Dat was nodig, want de tank leverde gas aan staalovens waarvan het verbruik schommelde. Nu is de gastank omgetoverd tot een van de grootste tentoonstellingsruimtes ter wereld.

Je bewondert de koepel met het hoofd in de nek. Nadien neem je de lift naar het dak om uit te kijken over het Ruhrgebied. Meteen naast de Gasometer valt je blik op CentrO, een megashopppingscentrum, en op CentrOPark, het bijhorende pretpark. Als je zin hebt in iets kleinschaliger na al dat monumentaal geweld kan je nog even naar Eisenheim rijden, een arbeiderskolonie uit 1846. Schattige huisjes gebouwd aan een sneltempo toen er in de Ruhrdorpen geen plaats meer was voor de ingeweken arbeiders. Dit is de oudste arbeiderswijk in het Ruhrgebied, en dat is een record. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Verken het historische centrum van staalstad Duisburg vanuit het centraal gelegen Wyndham Duisburger Hof. In Restaurant L'Opera of de Stilbruch Lounge Bar kan u genieten van internationale gerechten en drankjes. Het theater van Duisburg ligt vlak naast het hotel. 
..."
"

In de Belgische Wijk van Keulen, in een voormalig klooster. De design inrichting gebruikt veel hout en marmer.

..."
"

De populariteit van B&B's en kleine charmehotels maakt dat de grote ketenhotels zichzelf steeds meer in vraag stellen. Het product drastisch moderniseren met een ingehuurde dure designer is een populaire oplossing.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht dit hotel en schreef:
"

Dit hotel bewijst meteen dat logeren in Duitsland niet altijd in oubollige Gasthäuse hoeft te gebeuren. Strak design en moderne kunst voeren hier de boventoon. Kunstenaar Heiko Nemitz zette dit hotel op een geslaagde manier naar zijn hand.

..."
GRANDE reporter Tessa Verheecke
bezocht dit hotel en schreef:
"

Deze verblijfplaats herbergt ruime kamers met oog voor hedendaags design en alle modern comfort. Dit elegante hotel biedt een ongedwongen sfeer, waar je kunt relaxen na een dagje cityhoppen.

..."
GRANDE reporter Guy Meus
bezocht dit hotel en schreef:
"

Rustig gelegen op loopafstand van het Centraal Station. Rustige, ruime en comfortabele kamers.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht dit hotel en schreef:
"

Dit stijlvolle en moderne hotel bevindt zich in een futuristisch gebouw aan de Rijn, op een boogscheut van het centrum. Door de constructie van het glazen gebouw heb je een subliem uitzicht over de rivier, de stad en het omliggende landschap.

..."
GRANDE reporter Guy Meus
bezocht dit hotel en schreef:
"

Sfeervol hotel in countrystijl maar wel gelegen aan een bijzonder drukke rijweg. Heel warm in de kamers en de airco werkte niet. Ruime kamers voorzien van alle comfort. Ontbijt uitstekend. Vriendelijk personeel.

..."