5x fijne tips voor een dichtbij citytrip Lille

GRANDE.be trok net over de grens naar Lille en verzamelde er 5 tips voor een toffe uitstap:

1. Boekenmarkt op de binnenplaats van de Vieille Bourse

Iedere toerist die Lille bezoekt, wandelt over de Grote Markt. Het is dé ontmoetingsplek bij uitstek en biedt een prachtig panorama over heel wat antieke gebouwen van de 17de tot de 20ste eeuw. Je kan een theatervoorstelling bijwonen in de Grand Garde, dat vroeger diende als logies voor de Koninklijke wacht. Of wandel naar het binnenplein van de Oude Beurs, misschien wel het mooiste monument van de stad. De beurs bestaat uit 24 identieke huizen die rond een binnengalerij zijn gebouwd. Elke dag kan je er rondneuzen tussen de tientallen kraampjes met ouderwetse boeken en postkaarten. De sfeer en de geur van de stoffige boeken met een boeiende geschiedenis is heerlijk.

2. Gevulde wafel eten bij Méert

In Rue Esquermoise, op 5 minuutjes wandelen van de Grote Markt, pronkt de beschermde gevel van Maison Méert. Het is onmogelijk om de etalage van de Franse patisserie voorbij te lopen zonder binnen te gaan. Méert bestaat al sinds 1761 en dat merk je aan het flamboyante interieur van de winkel.  Het gouden decor overheerst en doen de gebakjes er nog verrukkelijker uitzien. De patisserie staat vooral bekend om zijn gevulde wafels met heerlijke Madagascar vanille. Je kan deze meteen opeten in de tearoom in het gezelschap van een heerlijk kopje koffie geserveerd in zilveren servies. Of je kan ze ook verkrijgen in de winkel, verpakt in een prachtig doosje met een al even prachtige strik.

3. De futuristische wijk Euralille

Wie met de trein naar Lille reist, komt aan in Euralille. Deze moderne wijk is sinds 1994 het economische hart van Lille. Na La Défense in Parijs en La Part-Dieu in Lyon is het de derde grootste zakenwijk in Frankrijk. Gerenommeerde architecten zoals Rem Koolhaas, Jean Nouvel, Christian de Portzamparc en Claude Vasconi mogen het design van deze futuristische torens op hun palmares plaatsen. Bij slecht weer is het de moeite waard om te shoppen in het hypermoderne winkelcentrum waar de grote internationale winkelketens en Franse boetiekjes elkaar afwisselen. De ligging vlakbij het station zorgt ervoor dat je niet eens ver moet lopen met al je zakjes. Uren winkelplezier gegarandeerd!

4. Gratis naar de zoo in het stadspark

Op een half uurtje wandelen van Vieux-Lille ligt een meer dan 50 hectare grote groene oase van rust. Midden in het park ligt de citadel van Lille, die in de 17de eeuw gebouwd werd in opdracht van Lodewijk XIV toen hij de stad veroverde.
Het Bois de Boulogne is ook de ideale plek om te kuieren tussen het gevarieerde groen of op een bankje te genieten van de ‘Lilleois’ die tijdens een zonnige dag bijeen komen voor een partijtje ‘jeu de boules’. Maar het absolute hoogtepunt van het park is de leuke dierentuin met meer dan 350 dieren van 70 verschillende soorten. De dierentuin moet niet onderdoen voor vele internationale collega’s en is toch volledig gratis.

5. Een kaarsje branden in de Kathedraal Notre-Dame de la Treille

De Cathédrale Notre Dame de la Treille is dé kathedraal van Lille in het middelpunt van de levendige Vieux Ville wijk. ‘Pas’ in 1854 werd de eerste steen van de kathedraal gelegd in neogotische stijl. De bouwwerken verliepen heel moeizaam en werden uiteindelijk stopgezet in 1947. Uiteindelijk werd de kathedraal in 1999 voltooid. De spitsboogvormige voorgevel uit grijs massief marmer met een prachtig cirkelvormig roosvenster van 6,5 meter doet heel modern aan. Het opmerkelijk ontwerp is van de hand van Peter Rice, de architect die ook het imposante Operahouse van Sydney en het Centre Pompidou in Parijs heeft ontworpen. Neem de moeite om naar binnen te gaan en een kaarsje te branden. Het valt dan meteen op dat niet de grijze marmeren platen van de buitenkant overheersen, maar wel het bijzondere bruinrozige licht dat op een prachtige manier de majestueuze kathedraal binnen valt.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Dit hotel, dat gevestigd is in een Jezuïeten klooster uit de 17e eeuw, is het meest originele etablissement van de stad Arras. Men heeft het historische karakter weten te behouden en daaraan kwaliteit, verfijning en service toegevoegd, wat dit hotel tot een charmant onderkomen maakt.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht deze B&B en schreef:
"

Vier hippe en unieke kamers pal in het centrum van Rijsel met persoonlijke ontvangst en huiselijke sfeer. De eigenaars zijn verstokte fans van hun stad en willen dit maar al te graag overdragen op hun gasten. De B&B beschikt ook over een bibliotheek en een salon.

..."