5x cultuur opsnuiven in Wallonië

Cultuurfanaten halen dit najaar hun hart op in Wallonië door een bezoekje te brengen aan de verschillende expo’s die er plaatsvinden. GRANDE.be lijst vijf tentoonstellingen op die je zeker moet gezien hebben.

1. Lisette Model

Op een druilerige regendag duik je met veel plezier het fotografiemuseum van Charleroi in. Zeker met het veelbelovende najaarsprogramma. Een greep uit het aanbod brengt je bijvoorbeeld bij de expositie van Lisette Model en de voorliefde van het museum voor Amerikaanse fotografen.

Lisette was een gerenommeerde fotografe en docente en drukte haar stempel op de geschiedenis van de fotografie. In de tentoonstelling krijg je een 150-tal werken voorgeschoteld waarin al haar iconische reeksen aan bod komen: van de Promenade des Anglais in Nice, via de clochards die ze ontmoette in Parijs, naar winkelramen en metro-ingangen, tot prostituees, travestieten en jazzclubzangeressen. Deze expositie geeft je een unieke kijk op het oeuvre van de fotografe en is nog te bezichtigen tot en met 22 januari 2023.

2. 'Egypte. Eeuwige passie'

De nieuwe expo in het Koninklijk Domein en Museum van Mariemont gaat dieper in op onze fascinatie voor het Oude Egypte. Wat mag je verwachten? Geen Egyptische antiquiteiten, maar werken uit verschillende periodes van kunstenaars of ambachtslieden die zich hebben laten inspireren door het land van de farao’s. De expo loopt nog tot en met 16 april 2023.

3. 'Joan Miró. The essence of things past and present'

"Joan Miró. The essence of things past and present" neemt je mee naar meer dan een halve eeuw van authentieke, soms wilde maar altijd onverwachte meesterwerken van schilder, beeldhouwer, graveur en keramist Joan Miró. Verwacht je aan een resem innemende schilderijen, gouaches, tekeningen, keramiek, beeldhouwwerken en zelfs persoonlijke voorwerpen. Je kan de werken van de Catalaanse artiest bezoeken van 8 oktober 2022 tot en met 8 januari volgend jaar in het BAM in Bergen.

4. 'De Gouden Poorten. Charles Doudelet en het symbolisme'

Kunst, symbolisme en spiritualiteit komen samen in het werk van Doudelet, een kunstenaar die zich liet inspireren door christelijke figuren. “De gouden poorten sluiten de tempel af van de rest en zijn enkel toegankelijk voor de bevoorrechte zielen die gespaard blijven van alle materiële zorgen”, zo is te lezen onderaan een van de gravures van Doudelet. Hij was een gepassioneerd intellectueel en onderscheidde zich door zijn veelzijdigheid en zijn grafische durf.

De tentoonstelling in het Félicien Ropsmuseum in Namen richt zich op Doudelets symbolistische jaren vanaf de jaren 1890, met de nadruk op de werken die hij in 1917 aan de Theosofische Liga in Rome voorstelde. (Her)ontdek de werken van deze Belgische symbolistische kunstenaar nog tot en met 5 maart 2023.

5. 'Rotschild's vrouwelijke verzamelaars. Uitzonderlijke mecenassen en schenkers'

De Rothschilddynastie staat in onze geschiedenis synoniem voor zowel financieel succes als intellectuele en artistieke rijkdom. “Rothschild’s vrouwelijke verzamelaars. Uitzonderlijke mecenassen en schenkers” werd opgezet in samenwerking met het Louvre en is te bezichtigen van 21 oktober 2022 tot en met 26 februari 2023 in het Museum La Boverie in Luik. De tentoonstelling bestaat uit de collecties van negen bijzondere vrouwen met werken van o.a. Cézanne, maar bevat ook juwelen, manuscripten en kunstvoorwerpen uit Afrika en het Verre Oosten.

Foto: © Charles Doudelet, La Fontana della Vita of Imploration II, rond 1986, Parijs, musée d'Orsay, Inv. RF MO AG 2016 2 2
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek