5 tips in Lille

5 tips in Lille: van een museum in la piscine tot het Franse belfort waar je over België neerkijkt.

           

1. La piscine of Het zwembad

La piscine is het museum van kunst en industrie in Lille. Het museum werd in 2001 opgericht in een zwembad uit de jaren '30. De gespiegelde effecten op de kunst door water zijn een knipoog naar het oorspronkelijke zwembad. Ook in de kamer van het waterfiltersysteem kan je kunst bewonderen. La piscine heeft een breed aanbod: de evolutie van het weven van textiel sinds de oudheid, beeldhouwkunst, mode, design en schilderkunst. Het museum is gevuld met werken van artiesten zoals Picasso, Stark en Rodin.

2. Het geboortehuis van Charles de Gaulle

Bezoek het huis van Charles de Gaulle aan 9 rue Princesse, Lille. De voormalig president van Frankrijk werd op dat adres geboren op 22 november 1890. Het huis is gebouwd in de stijl van de 19de eeuw en je kan er Charles zijn doopjurk bekijken. Zijn wieg en zijn zwaard uit de militaire school zijn er ook te bezichtigen. In de rechtervleugel komt de sfeer van toen, de kleine industriële bourgeoisie van de 19de eeuw, regelmatig tot leven in de vorm van tentoonstellingen.

3. Het Kasteel van Prémesques

Terwijl veel kastelen boven op een berg staan, staat dit kasteel aan de voet van Prémesques, een dorpje nabij Lille. Het kasteel heeft al vele oorlogen doorstaan. Het werd gebouwd in de 17de eeuw en werd heropgebouwd door de graaf van Hespel rond 1920. Nu dient het kasteel als zaal voor recepties en feesten, maar je kan het kasteel en zijn tuinen ook bezoeken op afspraak. Vanuit het kasteel heb je een adembenemend zicht op het park rondom.

4. De distilleerderij van de jeneverbes van Wambrechies

In Wambrechies nabij Lille vind je ‘la distillerie Claeyssens’. In die brouwerij maken ze nog steeds jenever zoals in 1817 en je kan er ook nog dezelfde technieken en gereedschappen terugvinden. La distillerie Claeyssens is de laatste distilleerderij van Lille. De jenever was vroeger dé drank waar textiel- en mijnwerkers van genoten na een lange vermoeiende dag. Als je op voorhand laat weten dat je komt, kan je aansluiten bij een groep voor de rondleiding.

5. Het Belfort van Armentières

De architect Louis-Marie Cordonnier en zijn stijl zijn wel vaker te herkennen in de regio. Het Belfort maakt deel uit van het stadhuis op de grote markt van Armentières en biedt aan iedereen die de 96 treden durft beklimmen een 360° panorama op 42 meter hoogte. De toren zelf is 67 meter hoog. Je kijkt neer over de Leievallei, het Vlaamse gebergte, de Rijselse metropool en het Belgische platteland. Dat allemaal vanop een van de 56 belforten in België en Frankrijk die Werelderfgoed van UNESCO zijn. Het belfort bezit elf klokken, twee daarvan wegen 510 en 1220 kg.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

Hotel le Maréchal in de wijk Petite Venise is een adres waar de romantiek en de nostalgie van de muren druipen. Toch vind je in dit gebouw uit 1565 alle comfort uit de 21ste eeuw.

..."

Pagina's