5 steden onderweg van Duitsland naar Zwitserland

GRANDE.be trekt doorheen Duitsland, Frankrijk en Zwitserland en houdt halt in vijf steden. Onze route begint in Trier in Duitsland, vervolgens naar Straatsburg en Mulhouse in Frankrijk, om uiteindelijk te eindigen in Bazel en Luzern in Zwitserland.

Trier

Brussel – Trier: 251 km

We starten onze tocht in Trier, gelegen aan de Duitse Moezel op de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Naast de vele winkels en shoppingcentra draagt de stad een rijke Romeinse geschiedenis met zich mee. Trier was in de 3e eeuw even de hoofdstad van het Romeinse Rijk en dat is ook te zien aan de prachtige gebouwen. 

Een van deze bouwwerken is het luxueuze badhuis de Kaiserthermen. Net als andere Romeinse gebouwen uit die tijd was het bad-complex voorzien van veel comfort zoals verwarmde vloeren, prachtig tegelwerk en beeldhouwkunst. Deze keizerlijke baden - of de ruïnes ervan - maken sinds 1986 deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst.

Straatsburg

Trier – Straatsburg: 214 km

We zetten onze reis verder richting Frankrijk, naar de hoofdstad van de Elzas Straatsburg. Een stad op mensenmaat die zichzelf wist te transformeren tot een wandel- en winkelparadijs vol met toeristische en culturele infrastructuur. Bezoekers kunnen mooie stadsgezichten fotograferen, terrasjes van cafés en restaurants opzoeken of een boottocht maken op de rivier III.

Met de kathedraal als grote troef trekt de stad ook de kaart van kunst en cultuur. Aan het gebouw in de typische rode Elzasser steen is drie eeuwen gebouwd, van 1176 tot 1439, toen de torenspits werd voltooid. Die toren, 142 meter hoog, was tot de negentiende eeuw het hoogste christelijke gebouw ter wereld.

Mulhouse

Straatsburg – Mulhouse: 114 km

De Franse stad Mulhouse houdt zich schuil, omgeven door wijngebieden. In het historische stadscentrum vind je het stadhuis in de karakteristieke Rijnlandse renaissancestijl en de kerk van Saint-Etienne met gebrandschilderde ramen uit de 14e eeuw. Daarnaast beschikt Mulhouse over enkele technologiemusea zoals het Nationaal Automobielmuseum, het Frans Spoormuseum en het Museum van Stofbedrukking.

Ook voor prachtige fauna- en flora-ontdekkingen, kan je in Mulhouse terecht. Zo werd in 1868 het 'Parc Zoologique et Botanique' opgericht door industriële filantropen voor het behoud van zeldzame plant- en diersoorten. In het park vind je een dierentuin, kinderboerderij, speeltuin en botanische tuinen. De dierentuin telt meer dan 1.200 dieren die 190 diersoorten vertegenwoordigen. In de kinderboerderij kunnen de jonge bezoekers kennis maken met onder andere Marokkaanse dwerggeiten, Indian Runner-eenden en brahmahanen. In de botanische tuinen vind je lokale en uitheemse planten in een bijzondere landschappelijke setting die in de loop der seizoenen steeds verandert. Werkelijk een ‘Jardin Remarquable’!

Bazel

Mulhouse – Bazel: 36,7 km

Bazel ligt in het noordwesten van Zwitserland, op het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland. De stad bevindt zich aan weerszijden van de Rijn: op de linkeroever ligt Groot Bazel en op de rechteroever Klein Bazel. De twee stadsdelen worden door vijf bruggen met elkaar verbonden.

De stad is één van de belangrijkste Europese centra voor hedendaagse architectuur. Een voorbeeld daarvan is het ‘Tinguely museum’. De permanente collectie van het museum biedt een brede selectie van het werk van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely: van sculpturen en tekeningen tot foto’s en reliëfs. Daarnaast is ook de architectuur van de fontein die voor het museum staat zeer impressionant en uniek.

Luzern

Bazel – Luzern: 100 km

Aan het Vierwoudstrekenmeer, verscholen in een indrukwekkend bergpanorama, ligt Luzern. Het is een pittoreske stad die gekenmerkt wordt door historische, met fresco’s versierde huizen, schilderachtige pleinen en kerken zoals de Weinmarkt en de jezuïetenkerk uit de 17e eeuw. Maar hét herkenningspunt van de stad is ongetwijfeld de achthoekige watertoren en de overdekte middeleeuwse kapelbrug met beschilderde panelen. De brug en toren deden dienst als verdediging van de stad. De Kapellbrücke werd gebouwd in 1332 en wordt tot een van de oudste overdekte houten bruggen van Europa gerekend. Na een brand in 1993 werd ze in originele staat hersteld.

Een tochtje met de stoomboot op een stralende zonnige zomerse dag over het vertakte Vierwoudstrekenmeer is ongetwijfeld een prachtige belevenis. Maar dat is minstens even onvergetelijk in de winter, wanneer de tocht pure ontspanning biedt in de weldadige warmte van de door motoren aangedreven salonboten, terwijl buiten het wit vergulde winterlandschap voorbijglijdt. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

In oktober 2016 opende de hotelgroep Gekko in Baden-Baden het Roomers hotel ‘Flamingo im Schwarzwald’. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit in het hartje van het levendige stadje Baden-Baden.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."