48 uur in Turijn: Gastronomie in historische cafeetjes

Volgens de Franse architect Le Corbusier is Turijn, de hoofdstad van de regio Piëmonte, de stad met de mooiste natuurlijke omgeving. Turijn wordt omgeven door een weelderige heuvel, doorkruist door de rivier de Po en omringd door de westelijke Alpine-boog.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het italia.it.

Turijn was in 1861 de eerste hoofdstad van Italië. Maar dat is niet de enige primeur die de stad kent, van auto’s tot cinema en design. Er heerst een discrete, vorstelijke charme die je zeker zal ervaren terwijl je kuiert over de elegante barokke pleinen en door de straten met bogengalerijen die wel 18 km doorlopen. Ze leiden je langs historische cafés, oude boekenwinkels en Koninklijke Residenties zoals hof- of vakantiepaleizen die deel uitmaken van de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1997.

Dag 1: Historische cafeetjes en straatjes

Begin je eerste dag in de alpijnse hoofdstad met een heerlijk ontbijt met Bicerin, het typische Turijnse drankje gemaakt van chocolade, melkroom en koffie. De ideale locatie? Caffè Al Bicerin, een van de kleinste historische cafeetjes ter wereld. Het cafeetje bevindt zich in de Quadrilatero Romano, het oude Romeinse stadsgedeelte dat bestaat uit een doolhof van kleine straatjes. Hier kan je een bezoek brengen aan de Duomo (waar de lijkwade van Turijn wordt bewaard) of aan het museum Musei Reali, een een museumcomplex dat het Koninklijk Paleis, de Koninklijke Tuinen, de Koninklijke Bibliotheek en Wapenkamer, de Sabauda Galerij, het Archeologisch Museum, de benedenverdieping van Palazzo Chiablese en de Kapel van de Heilige Lijkwade omvat.

Vervolgens kan je verder wandelen langs de rivier de Po om aan te komen bij de Mole Antonelliana, het symbool van de stad. Binnen in dit bijzondere bouwwerk schuilt een pretpark voor filmliefhebbers: het Nationaal Bioscoopmuseum! Na een interessant bezoek kan je genieten van een lunch in het historische café Baratti&Milano in de Galleria Subalpina. Proef zeker een van de beroemde gebakjes die zelfs bij  de adellijke familie van Savoye een heus succes waren.

De dag afsluiten doe je op het prachtige stadsplein Piazza Vittorio Veneto met een Extra Vermouth in het Caffè Elena of de Drogheria. Met uitzicht op de kerk Gran Madre en de kerk Monte dei Cappuccini kan je deelnemen aan vijf proeverijen, vergezeld van een pure Vermouth en een cocktail op basis van Vermouth.

Dag 2: Musea en gastronomie

De tweede dag kan je beginnen met een museumbezoek aan het Egyptische museum van Turijn: het tweede belangrijkste Egyptische museum ter wereld. Maak een gastronomische stop voor een Merenda Reale en reis terug in de tijd naar de 18de of 19de eeuw. Kies tussen warme chocolademelk of Bicerin en smul van de onweerstaanbare "bagnati" en andere chocolade lekkernijen. In de zomer kan je ook kiezen voor een koude biscuit, gecombineerd met verfijnde specialiteiten: torcetti, lingue di gatto en canestrelli.

Voor de lunch of het diner kan je kiezen tussen talloze trattoria's en restaurants, voor elk budget, waar je kunt proeven van traditionele gerechten uit Piemonte. Van hapjes - vitello tonnato, ansjovis in groene saus, vlees en vis in carpione - tot voorgerechten - agnolotti, gnocchi en risotto's - tot hoofdgerechten - bollito misto, gesmoord vlees en fritto misto -, er is voor elk wat wils. Samen met een goed glas wijn en een voorraad aan krokante boordstengels wordt het een heerlijke maaltijd. 

's Middags duik je in het museum van hedendaagse kunst, van de Fondazione Sandretto Re Rebaudengo tot de GAM (Galleria Civica d'Arte Moderna) in de OGR. Deze tentoonstellingsruimte staat op de plaats waar vroeger treinwagons werden gerepareerd. Op een steenworp afstand staat de wolkenkrabber Intesa San Paolo, de ideale plek voor een cocktail of diner in het hoogste restaurant van de stad.

Met de rondleiding La tua prima volta a Torino (Je eerste keer in Turijn) zal je nooit verdwalen. Je kan deze rondleiding elke zaterdagochtend volgen. Schaf zeker ook de Torino+Piemonte Card aan voor gratis toegang tot de belangrijkste musea, tentoonstellingen en Koninklijke Residenties.

Meer info vind je via deze links:

Turijn

Merenda Reale

Extra Vermouth

Copyright foto's: Archivio Turismo Torino e Provincia, Andrea Cherchi

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."