48 uur in Bologna: authentieke gastronomie rond de beroemde zuilengangen

Ken je Bologna al? Deze middeleeuwse stad is gekend voor zijn uitstekende gastronomie, zijn oude universiteit en de rode kleur van de gebouwen in het historisch stadscentrum. De stad was jaren geleden geen toeristische trekpleister van Italië. Zo is zijn authenticiteit lang behouden en verborgen gebleven voor de meesten onder ons. Recent zijn internationale toeristen deze verborgen parel in het hart van Italië steeds meer beginnen te ontdekken. De stad is gelegen op 35 minuten van Firenze, één uur van Milaan, twee uur van Rome en anderhalf uur van Venetië. Bologna is een kruispunt van Europa en Italië waar iedereen zich thuis voelt en waar het mogelijk is om de echte Italiaanse levenswijze werkelijk te beleven. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het italia.it.

Dag 1: Start de dag met het ontdekken van de middeleeuwse markt 

Het levendige hart van de stad, gekend als Quadrilatero, is een labyrint van smalle steegjes. Ooit was dit het Romeinse Bologna. Quadrilatero wordt gescheiden van de grote markt, de Piazza Maggiore, door een gordijn van 15de eeuwse paleizen. Achter de keizerlijke gordijnen liggen winkels, supermarkten maar ook cafés, kleine restaurants en de oudste wijnbar van Bologna. Die dateert van 1465. Hier word je onderdompeld in een luidruchtige atmosfeer, waar de geur van vers gevulde pasta, tortellini en charcuterie je doet watertanden.

Een boerenmarkt tussen essayfilms

Elke zaterdagochtend komen de beste landbouwers van heel Bologna samen op het plein van de Cineteca di Bologna. Sommige onder hen bezitten de beste wijngaarden en brouwerijen. Op dat plein ligt ook het prestigieuze film instituut gespecialiseerd in restauratie van films en de vertoning van essayfilms. Hier voel je je als een inwoner, al wandelend tussen voedings- en wijnboetieken. En misschien ook struinend in het Cineteca film bibliotheek, waar er 47.000 werken over cinema en meer dan 1.000 Italiaanse en buitenlandse magazines bewaard worden. Van het 'Stille Film Tijdperk' tot recente werken maken deel uit van de collectie.

Lunch met de plaatselijke pastadames

Bologna wordt gezien als de maag van Italië en wordt door de lokale bevolking La Grassa, de dikke, genoemd. In heel de stad vind je werkhuizen waar er verse pasta, tortellini, tortelloni, lasagne, tagliatelle ambachtelijk gemaakt worden. In de werkhuizen zijn het voornamelijk dames die de ambachtelijke bereidingswijze van het dunne deeg voor verse pasta beheersen. Enkele van hen serveren ook eigen meesterlijke creaties aan het hongerig publiek als lunch. 

Wandel onder de UNESCO zuilengangen

Eind juli 2021 zijn de Bolognese Portieken officieel genomineerd als een UNESCO Werelderfgoedsite. De 40 kilometer lange arcades die de middeleeuwse stadskern omarmen wekken de indruk dat je in een openlucht kunsttentoonstelling bent. Dat is vlak naast een beschermend pad van kerken, historische gebouwen en de beroemde middeleeuwse torens.

De portieken zijn altijd een belangrijk architecturaal punt van de stad geweest. Ze waren oorspronkelijk gebouwd in de middeleeuwen om de bovenverdiepingen van paleizen uit te breiden. Bologna maakte toen een grote populatiegroei mee omdat er veel studenten naar de universiteit kwamen studeren. Deze instroom van nieuwe inwoners zorgde voor een periode van economische ontwikkeling die leidde tot reorganisatie van de stad.

Terwijl andere middeleeuwse steden een bouwverbod hadden om te voorkomen dat de openbare ruimte volgebouwd werd, besloot Bologna portieken te verplichten. In 1288 kwam er een bevel van het gemeentebestuur, die stelde dat het gebruik van overwelfde deur een permanente kenmerk van alle gebouwen moest zijn. Dat gold ook voor alle nieuwbouw gebouwen.

De voorhuizen staan symbool voor gastvrijheid. Ze komen voor in verschillende vormen: van houten constructies die dateren uit de 13de eeuw tot rijk versierde arcades of modern architecture portieken. UNESCO besliste om dit te nomineren als een Werelderfgoed site in de vorm van een beperkte serie van 12 portieken die samen het historische centrum en de omliggende gebieden vertegenwoodigen. Ze zijn het identiteitskenmerk van Bologna.

Ontdek de muziekstad

In 2006 kreeg Bologna de UNESCO-erkenning van Creatieve Stad voor muziek voor zijn rijke muzikale traditie en levendige muzikale scène.De stads' meest prominente instituten zijn het Teatro Comunale, het internationaal museum en de Library of Music, de Conservatory, the Philharmonic Academy en de Collezione Tagliavini. Die laatste is een geweldige collectie van oude muziekinstrumenten. Op een halve dag heb je deze belangrijke instituten ontdekt. Je kan ook de Casa Lucio Dalla bezoeken, het huis van de excentrieke Italiaanse zanger-liedjesschrijver Lucio Dalla. Hij stierf in 2012. Zijn huis is sinds 2019 geopend voor publiek en vormt een uitstekende toevoeging aan het Bolognese culturele arsenaal.

Goed dineren in de stad 

Om uit eten te gaan zijn er veel mogelijkheden voor een geweldige gastronomische ervaring. De bekende trattoria's of restaurants in de stad zorgen elk voor een uitzonderlijk diner. Reserveer je tafel wel op voorhand. De meeste Bolognese restaurants zijn familiebedrijven met beperkt personeel, ruimte en tafels. Dat geeft je de beste en meest authentieke ervaring. 

Dag 2: Verken het landschap

De heuvels die Bologna omringen bieden aan elke reiziger een waaier aan mogelijkheden om te genieten van de streek. Voeding- en wijnliefhebbers kunnen er landbouwers en wijngaarden bezoeken. In de rand van de stad zijn er ook attracties voor cultuurfans. Ook wie op zoek is naar ontspanning kan op adem komen in de beste wellness resorts.

Verwonder jezelf bij het Moresque-kasteel

In Grizzana Morandi, op een uur rijden van Bologna, dichtbij Firenze, ligt een verstopt juweel van de Apennijnen op een schilderachtige heuveltop. Het wonderbaarlijke kasteel Rocchetta Mattei verrast met zijn unieke mix van architecturale stijlen: van Middeleeuws tot Midden-Oosten en Moors sieren het gebouw. Ontdek het verhaal achter het kasteel en leer de maker, de controversiële graaf Cesare Mattei kennen. 

Wat is er beter dan wijnproeven in de bergen? 

De Bolognese heuvels zijn gekend om hun buitengewone landschap, rijke geschiedenis en culturele erfgoed. Het gebied is toegewijd aan de productie van kwaliteitsvolle wijnen. Het bevat verschillende hoogten met een grote verscheidenheid van gronden en microklimaten. Hier worden de grote rode wijnen zoals de DOCG Colli Bolognesi Pignoletto verbouwd. 

Zintuiglijk ontspannen

Een zintuiglijk reis om de wonderen van Palazzo di Varignana te ontdekken begint met een wandeling door Villa Amagioia’s olijfvelden, een bezoek aan het plantenlabyrint en het natuurpad. Om vervolgens samen met gidsen en gepassioneerde sommeliers te genieten van de extra virgin olijfolie en wijn. Om het bezoek af te sluiten, is er een lunch voorzien in het Aurevo restaurant. Die serveert een menu met een eerbertoon aan het groene goud van de Bolognese gronden.

Meer informatie vind je via deze links:

Italië

Bologna

Quadralitero

Charcuterie

Cineteca di Bologna

Bolognese Portieken

Stad

Heuvels

Teatro Communale

Culturele erfgoed

Productie van kwaliteitsvolle wijnen

Copyright foto’s: Gelato Museum Carpigiani, Bepi Caroli, Lorenzo Burlando, Bologna Welcome srl

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek