4 Toscaanse toppers

Voor de ene zijn het bekende klassiekers, voor de andere nog te ontdekken pleisterplaatsen. Wij selecteerden grote namen, maar ook enkele minder voor de hand liggende locaties. Hoe dan ook, deze vier Toscaanse steden zijn sowieso een excursie waard.

SAN GIMIGNANO

In een notendop:
Een tijdreis naar de middeleeuwen door de vroeger toegangspoorten en op de antieke kasteelmuren. Met een bijnaam als het Manhattan van Toscane is San Gimignano een van de drukstbezochte, maar ook best bewaarde middeleeuwse stadjes in Toscane. Veertien strenge torens sieren het stadsbeeld van deze stip op de kaart.

Waarom zeker gaan? 
Postkaartromantiek, het spectaculaire verhaal van de Casa Torre en het Palazzo del Popolo. 

Restotip:
Osteria del Carcere. Een verstopt adresje met Slow Food-label.

Praktisch:
De stadskern van amper een vierkante kilometer groot, is compleet autovrij. Er zijn meerdere betaalparkings rond de stadskern, buiten de ommuurde stadswal.

SIENA

In een notendop:
Deze mystieke, lieflijke en hartstochtelijke kunststad verwelkomt de bezoekers onder het motto ‘Cor magis tibi sena pandit’ – ‘Siena stelt zijn hart voor u open!’ -. Met deze zin nodigt de Porta Camollia je letterlijk uit om de stad te bezoeken. De okerkleurige stad met het grillige reliëf brengt haar bezoekers graag van de wijs. Ze is gebouwd op drie heuvels van roodachtige klei en telt binnen haar bijzonder uitgestrekte wallen een wirwar van straatjes. Met maar liefst 17 stadswijken met elk hun eigen naam, vaandel en kerk is het gemakkelijk verdwalen. Het jaarlijkse evenement is de Palio, een paardenrace die al sinds 1287 op de Piazza del Campo wordt georganiseerd.

Waarom zeker gaan? 
Voor de witte strepen van de immense Duomo di Siena, het schelpvormige Piazza del Campo - dat zou een van de mooiste pleinen van Toscane zijn - en de overdekte markt of mercato in de openlucht.

Restotip:
Osteria Il Carroccio. Hoewel gelegen in het epicentrum van alle stedelijke bedrijvigheid, blijft dit relatief kleine restaurantje een goed bewaard geheim. Vergezeld van een mooie wijnkaart.

Praktisch:
Siena is autovrij. Er zijn talrijke parkings rond de stadsmuren, in openlucht of overdekt, gratis of betalend. De weg van het voetbalstadium is de grootste en belangrijkste toegangsweg tot de stad.

MONTALCINO

In een notendop:
Montalcino werd gebouwd op een heuvelflank omringd door wijngaarden en olijfbossen en beschermd door stadsmuren en een burcht uit 1361. Kleinschalig en minder druk, maar ook dé wijnhoofdstad van de roemrijke, nobele - én dure - Brunellowijn. Het Palazzo Vescoville bevat vele archeologische vondsten uit de omgeving. Je kan er schilderijen van de Sienese school en beeldhouwwerken aanschouwen.

Waarom zeker gaan?
Dikwijls wordt dit dorp ten onrechte vergeten. De Rocca, of burcht, is goed bewaard. Ook het uitzicht over de Toscaanse heuvels vanaf de top is bloedmooi.

Restotip:
Re di Macchia. Vriendelijke gastheer met een uitstekende wijnkeuze voor bij de verse smaakvolle gerechten.

Praktisch:
Voldoende gratis en/of goedkope parking in de onmiddellijke nabijheid. Alles situeert zich op wandelafstand.

MONTEPULCIANO

In een notendop:
Langgerekt wijndorp die de oorsprong vormt van de ‘vino nobile di Montepulciano'. Hier voeren de renaissancestraatjes omheen de vele palazzo's een steile klim uit om boven uit te monden op een letterlijke Piazza Grande. De inwoners worden Poliziani genoemd, de kleuren van travertijn overheersen het stadsbeeld.

Waarom zeker gaan?
De architecturale wanorde van de Piazza Grande, de San Biago-kapel aan de voet van de stad en het mooie uitzicht over het omliggende platteland. Ook de panorama’s die je van op de omliggende heuvels van de stad krijgt, zijn spectaculair.

Restotip:
Geen topadres in de oude stadskern, maar het restaurant van het vijftien kilometer verderop gelegen wijnhuis Avignonesi Foresteria is een aanrader. Levensgenieters en foodies komen zich hier te goed doen aan een fantastische keuken die in een drie-, vier- of vijfgangenmenu mét aangepaste wijnen op tafel komt, met zicht op de glooiende heuvels.

Praktisch:
Parkeren is moeilijk want beperkt en betalend. Je moet dus een beetje geluk hebben, of een lange wandeling doen. Wat niet met de auto kan, lukt wel met een Vespa.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."