4 smaakvolle winteractiviteiten in Wallonië

Geef smaak aan je winter in Wallonië met deze 4 activiteiten: proef van lokale specialiteiten op een van de vele feeërieke kerstmarkten, maak een heerlijke winterwandeling met een picknickmand vol smeuïge kazen, ontdek de beste single malt whisky in Europa en neem deel aan een verrassende trappistenwandeling!

1. Kerstmarkten troef

De Tuinen van Annevoie zijn in de zomer al een lust voor het oog, maar met een magisch winterdeken spreken ze nog meer tot de verbeelding. Gedurende drie dagen zullen de vele schitterende verlichtingen van de tuinen en de waterfonteinen je betoveren. Eindejaarscadeaus scoor je op de markt met maar liefst 70 exposanten waar je uiteraard ook de lokale specialiteiten kan ontdekken.

Voor de grootste Waalse kerstmarkt trek je deze winter naar hartje Luik. Op de Place St Lambert en de Place du Marché komen verscheidene seizoensproducten in bijna 200 chalets je tegemoet: van een appetijtelijke raclette tot een glaasje pékèt.

2. Say cheese

Wat denk je van een heerlijke winterwandeling met de imposante Citadel van Namen op de achtergrond of van een bucolische wandeling in het zacht glooiende landschap van Profondeville. Just Go heeft zijn naam niet gestolen. Jij kiest de route, zij zorgen voor heerlijke versnaperingen, met een smeuïge kaasfondue geselecteerd door Chez Maître Corbeau als heerlijke tussenstop. De picknickmand wordt verder aangevuld met een droge witte wijn die uitstekend bij de kazen past, een knapperige baguette van Pain d'Antan en een selectie charcuterie van Boucherie Roland & Fils. Er zijn vier locaties beschikbaar die telkens drie routes van een verschillend niveau omvatten: van een toegankelijke 3km tot een wat stevigere 14km.

3. Whiskey van eigen bodem

Wist je dat er ook zoiets bestaat als een Waalse whisky? Deze vloeibare alliteratie is bovendien nog eens van uitstekende kwaliteit. In The Owl Distillery in Haspengouw kan je de proef op de som nemen. Zij produceren een 100% Belgische Single Malt Whisky, The Belgian Owl, verkozen tot beste van Europa.

Deze eerste Belgische whisky wordt op traditionele wijze gemaakt van uitsluitend in Haspengouw geteelde gerst. Meester-distilleerder Etienne Bouillon en zijn team stellen je een rondleiding van 1 à 2 uur voor vanaf de gerst tot uiteraard de degustatie. Wie proeft zal het kunnen beamen: deze unieke whisky is soepel en gebalanceerd, puur en van de hoogste kwaliteit.

 4. Trappistenwandeling

Met de Lange Afstand Wandeling (LAW) wandel je naar grote trappistenabdijen in Wallonië: de Abdij van Orval, de Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort en de Abdij van Scourmont in Chimay, alsook de Espace Chimay. Deze luisterrijke themaroute loodst je door het innemende en vooral rustgevende landschap van Chimay, Rochefort en Orval. De route die in twee richtingen is bewegwijzerd omvat in totaal 290 kilometer en is in twee delen verdeeld: de etappe Chimay-Rochefort (174 km) en Rochefort-Orval (116 km).

Meer info

Kerstmarkten
J
ust Go
T
he Belgian Owl
L
ange Afstand Wandeling (LAW)

Foto: © Max De Hulster voor Just go
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."