3 tips in Polen

3 tips in Polen: van cultuur opsnuiven in Wrocław naar de streek van 2000 meren.

1. Voor cultuurliefhebbers:

“Een citytrip naar Wrocław moet je zeker eens gedaan hebben. In 2016 kwam de cultuurstad op de tweede plaats, na Mons, als culturele hoofdstad van Europa. Met haar 12 eilanden en meer dan 100 bruggen draagt de stad de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’. Het straatbeeld van deze stad koppelt een levendige studentensfeer aan een variatie aan gotische monumenten. De regio staat bekend voor de talrijke oude kastelen in de valleien van de Karkonoszegebergte.”

“We mogen de hoofdstad Warschau zeker niet vergeten: de stad waar historische monumenten hand in hand gaan met moderne, hedendaagse architectuur. Warschau ademt geschiedenis. Niet alleen de geschiedenis van de voorbije honderd jaar, maar de geschiedenis sinds de middeleeuwen. Wie de geschiedenis wil uitpluizen, kan onder meer terecht bij het 'Museum van Warschau'. Of wat dacht je van het 'Neonmuseum' of het 'Wodkamuseum'?"

“Nog zo een stad met een eeuwenoude geschiedenis is Gdansk. Gdansk wordt steeds populairder als vakantiebestemming. In de 17e en 18e eeuw was het een magneet voor artiesten en kunstenaars. Gdansk, toen nog Danzig, was een rijke stad. Vandaar dat er heel veel Nederlandse en Vlaamse invloeden zijn achtergebleven, zoals de mooie, oude huizen. De meest recente geschiedenis rond de vakbond Solidarnosc is verzameld in het museum en de bibliotheek van het European Solidarity Centre dat in 2014 werd geopend in aanwezigheid van de voormalige president van Polen en voormalige vakbondsleider van Solidarnosc, Lech Walesa.”

2. Voor natuurliefhebbers:

“Het Elblag-kanaal ligt in het noorden van Polen in Ermland-Mazurië. Je kan er een boottocht maken over het kanaal met zijn bijzondere hellend vlak. Het hellend vlak is Unesco-werelderfgoed. Het is maar liefst 100 meter hoog en kan schepen verplaatsen tot 50 ton. Het hellend vlak wordt beschouwd als een van de belangrijkste monumenten voor de geschiedenis van de technologie in Europa.”

“Ik raad zeker de Grote Lus van Wielkopolska aan. De Grote Lus is een netwerk dat meren en rivieren verbindt. Uitgestrekt over 700 kilometer is dit gebied perfect voor tochten en één grote waterattractie.”

3. Voor sportliefhebbers:

“Aan de oevers van de rivier Vistula die doorheen Warschau loopt, kan je tal van activiteiten beoefenen. Aan de ene kant heb je bossen en struiken. In het midden wordt de oever tijdens de zomer omgetoverd in stranden waar je kan voetballen of beachvolleyballen. Aan de andere kant ligt de oude stad met zijn Vistula boulevard die perfect is om te fietsen, wandelen en te skaten.”

“Sportievelingen kunnen de langste fietsroute in Europa beleven. De ‘Green Velo’ is in totaal 2000 kilometer lang en loopt doorheen vijf oostelijke provincies van het land. De afgebakende fietspaden beginnen in Mazurië, beter gekend als ‘de streek van 2000 meren’ en passeren de regio’s Podlaskie -land van de Europese bizons en bossen, en orthodoxe en Tataarse culturen-, Lubelskie en de wildste Europese rivieren; helemaal tot Poskarpackie met ‘helende’ bergen als Bieszczady en Swietokrzyskie. De verkeersknooppunten loodsen avontuurlijke fietsers doorheen prachtige en onbekende landschappen.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels