10 Tips voor een volmaakte dag aan de Belgische Kust

Mooi of slecht weer, aan de Belgische kust valt altijd wel iets te beleven. GRANDE.be ging tussen De Panne en Knokke op zoek naar originele ideeën. Onze kust heeft heel wat meer te bieden dan luilekkere stranddagen. Fiets- en boottochten, zeilcursussen, tafelen en nog zoveel meer. 

1.     Weg van het strand, de zee op

Luieren op het strand is natuurlijk zalig, maar de lokroep van de zee is soms onvermijdelijk. In verschillende kuststeden heb je tal van opties om een dag door te brengen op het water.

In Blankenberge kan je de oude vissersboot Sint-Pieter boeken voor zeetochten. De Sint-Pieter is een perfecte kopie van een ‘scute’, een platboomde zeilboot waarmee vissers van de 14e tot de 20ste eeuw voor onze kusten voeren. Het schip monstert tijdens het vaarseizoen aan voor een avonturentocht van één of twee uur tot een halve dag.

De Nieuwpoortse Seastar biedt meer comfort. Vanop ongeveer vijfhonderd meter van het strand kan je genieten van een weids uitzicht op onze kust. In de zomermaanden, van juli tot augustus, kan je IJzertochten tussen Nieuwpoort en Diksmuide maken of een rondvaart in de haven van Nieuwpoort. Vertrekken gebeurt vanuit de jachthaven.

Een originele manier om de kust rond Koksijde te verkennen is het amfibievoertuig de Normandie. Dat is een authentiek vaartuig dat tijdens de dag van de landing in Normandië op 6 juni 1944 werd ingezet. De tocht duurt ongeveer een halfuur en vertrekt afhankelijk van de dag in Koksijde, De Panne of Sint-Idesbald.

2.     Fietsen over West-Vlaamse wegen

Van alle West-Vlaamse gemeenten heeft Nieuwpoort het meest te bieden voor fietsers. Het pittoreske landschap wordt er bepaald door een lappendeken van velden en waterlopen. Tijdens een bezoek aan het monument ter ere van Koning Albert I krijg je een idee van dat Nieuwpoortse lappendeken. Bovenaf heb je een uitzicht over de kuststrook tussen De Panne en Oostende, maar ook de polders en de IJzervlakte.

Onze fietstocht start aan de voet van het monument. Verschillende bewegwijzerde routes starten hier, aan de zogenaamde Ganzenpoot. De langste (ongeveer 40 km) voert je langs de bedding van het kanaal van Veurne en naar Ramskapelle en Diksmuide. De tweede gaat zeewaarts naar Lombardsijde en keert terug naar het kanaal Nieuwpoort-Passendale. De derde gaat via Veurne en maakt een bocht in Koksijde terug naar Nieuwpoort.

3.     Met volle zeilen tussen Knokke en Nieuwpoort

De zee is ook een ideale bestemming voor sport- of zeilliefhebbers. Tussen De Panne en Knokke bulkt het van de zeilclubs. In Knokke bijvoorbeeld is aan de rand van de duinen de Royal Belgian Sailing Club gevestigd. De tientallen witte catamarans op het strand lijken je uit te dagen het zeegat te kiezen. De club biedt ook lessen en stages aan met brevet als afsluiter. In Nieuwpoort ligt de grootste jachthaven aan de Noordzee en diverse zeilverenigingen rivaliseren er met elkaar. Oostende telt niet minder dan vijf zeilclubs, waaronder Watersport Spuikom. Daar kunnen beginners een eerste zeilervaring opdoen.

4.     De rust in de duinen

Ver van de betonnen flatgebouwen en de zomerse massa rond de zeedijken ligt de verrassende wereld van de duinen. Een duinengordel van bijna 42 kilometer begint in Koksijde. Ongeveer halfweg tussen Koksijde en Oostduinkerke ligt de Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duinrug van de Belgische kust. Deze duin is deel van het natuurreservaat De Doornpanne. Dit ongerepte duingebied bij De Panne is met 340 hectare de grootste van de kust. En dan is er natuurlijk ook nog het Zwin bij de Nederlandse grens.

5.     Aan tafel: de lekkerste adressen

  • De Witte berg – De Panne
    De naam is goed gekozen: De Witte berg ligt bovenop de top van een duin en biedt vrij uitzicht op zee. Vanop het terras met twee niveaus kijk je uit op het speelplein dat tegenover ligt. Op de spijskaart vooral producten uit de zee: gegrilde zalm met bearnaisesaus, scampi, jakobsschelpen, gebakken vis.

  • Jans Café – Oostende
    Buiten het hoogseizoen is Jans Café vooral bekend om zijn jazzconcerten. De inrichting is verzorgd en origineel: door de warme tinten vind je er de gezelligheid van een bruine kroeg. Laat je verleiden door de carpaccio van tonijn met fijne groenten en parmezaan, gegrilde zalm, asperges op Vlaamse wijze,… Jan, de uitbater, maakt er een erezaak van zijn producten in te slaan bij de Oostendse vissers.

  • James – Oostende
    Een uitgelezen adres met Engelse trekjes dat al meer dan 200 jaar bestaat. Gelegen in het midden van de Ensorgalerij. ’s Ochtends ontmoeten de zeebonken elkaar hier, ’s middags raakt het hier afgeladen vol. Ondanks een niet erg uitgebreide spijskaart, is de specialiteit van het huis – de befaamde garnaalkroketten- een gevestigde Oostendse waarde.

6.     Plonzen en duiken in het zwembad aan het strand

Van alle badsteden kunnen enkel Oostduinkerke en Oostende pronken met een openluchtzwembad aan het strand. Dat van Oostduinkerke ligt letterlijk in het strand en heeft verwarmd zeewater. Het gemeentelijke zwembad van Oostende spreekt tot de verbeelding door zijn afmetingen en extraatjes. Behalve een glijbaan beschikt het zwembad ook over een jacuzzi, een relaxatiecentrum, bubbelbaden, sauna en hamam. Het zicht vanuit het aanpalende café is verbluffend: je ziet er zowel het zwembad als het strand, met op de achtergrond de zee.

7.     Bonbons, ijsjes en chocolade

De hele kust lijkt wel een opeenvolging van kraampjes die ijs, Berlijnse bollen, babelutten en chocolade verkopen. Legendarisch zijn de babbelaars van Moeder Babelutte, een volksvrouw uit Heist die van een Engels recept deze unieke bonbons maakte. Huis Vereecke is een familiebedrijfje dat al veertig jaar een immens uitgebreid aanbod aan snoepgoed verkoopt. In Knokke en Sint-Idesbald is Siska een gevestigde waarde voor vakantiegangers op zoek naar ambachtelijke ijs. Het concept is hetzelfde: tearoom en speeltuin voor de kinderen.

8.     Terras met zicht op zee op de pier van Blankenberge

De 350 meter lange pier van Blankenberge is al sinds 1894 hét uithangbord van de stad. Het unieke complex boven water kent altijd een drukte van jewelste. Het telt drie verdiepingen met een totale oppervlakte van 3 500 vierkante meter. De cafetaria neemt het grootste deel van de benedenverdieping in. De kaart is eenvoudig en de porties groot. Je komt hier veeleer voor een drankje en het mooie, vrije uitzicht: uiteraard kijken alle tafeltjes aan de ramen uit op zee.  En bij goed weer kan je op het terras genieten van een panoramisch uitzicht van het af- en aanvaren van de boten. Ondergronds is er nog een tentoonstellingsruimte en de enige onderzeese filmzaal van het land.

9.     Kunst tussen duin en polder

In Sint-Idesbald, de geboortestad van schilder Paul Delvaux, bevindt zich het Delvauxmuseum. Maak er kennis met zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen, schetsboeken en etsen. Ook in Sint-Idesbald ligt het Taf-Walletmuseum. Deze kunstschilder voelde zich enorm aangetrokken tot de zee. Nadat hij in 2001 stierf, liet hij een indrukwekkend oeuvre na van zijn landschapsschilderingen waarop de zee alomtegenwoordig is. Zijn doeken zijn te bewonderen in musea in Antwerpen, Brussel, Gent, Luik en Doornik , maar ook in Parijs en zelfs Caïro. Verder landinwaarts, in Gijverinkhove, ligt het museum van beeldend kunstenaar George Grard.

10.  Vuurtoren in de kijker

Onze kust telt een tiental vuurtorens verspreid tussen Heist en Nieuwpoort. Slechts drie ervan zijn nog in werking: die van Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge. Tijd voor een eerbetoon aan deze bakens in nood, die met hun lichtbundels het nachtelijke landschap van onze kust bepalen. De Lange Nelle in Oostende is niet toegankelijk, maar heeft een krachtige reikwijdte van 21 zeemijl of 38,892 kilometer. Die van Blankenberge is minder krachtig, maar het hele jaar door te bezoeken. In het kleine museum in het gebouw kom je alles te weten over de zee. Alle ruimtes in de toren zijn te bezichtigen, dus ook de ruimte helemaal bovenaan de wenteltrap. De vuurtoren van Nieuwpoort is rood en wit gestreept en troont plechtig in de duinen tussen het natuurreservaat van Nieuwpoort en de militaire basis van Lombardsijde. Een nachtelijke wandeling is hier een aanrader. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
De familie Dequeecker – Van Hee verwelkomt je hartelijk in dit drie sterren hotel met erg goede prijs/kwaliteitverhouding. De grote troef is de ligging, op 50 meter van het strand en in hartje winkelcentrum. De comfortabele kamers zijn ingericht met een ruime badkamer met regendouche.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht deze B&B en schreef:
"

Charming Brugge is gevestigd in een herenhuis uit de vorige eeuw, maar werd in 2007 volledig gerenoveerd. Christoph Minnebo en zijn echtgenote bieden vier gastenkamers met bijbehorende badkamer aan.

..."
"
Het pand van Hotel Damier dateert uit 1769 en heeft een elegante historische gevel met inrichting van Decoene. Als je comfort zoekt, zit je hier goed vanwege het luxe-ontbijtbuffet, de vriendelijke service en een eigen restaurant en café.
..."
"
Het Leopold Hotel beschikt over een prachtige locatie: op drie minuten sta je aan het strand en aan het Kursaal van Oostende. Een halfuurtje rijden en je staat in De Haan, Brugge of Sea Life Blankenberge.
..."
"
De smaakvol ingerichte kamers in dit landelijke charmehotel biedt uitzicht op de karakteristieke polders.  De grote troef is de ligging in een groene, rustige omgeving op een boogscheut van het centrum van Knokke-Heist en het strand aan de rand van het pittoreske dorpje Ramskapelle.
..."
"
De comfortabele, luxe kamers in boetiekstijl hebben bijna allemaal havenzicht. In het restaurant Grand Café du Bassin kan je de hele dag terecht voor een hapje of een drankje. ’s Avonds kan je dineren met zicht op museumschip Amandine, de laatste IJsvaarder.
..."
"
Dit pareltje etaleert uitbundig zijn authenticiteit met individueel ingerichte kamers. Het pand kreeg een kunstzinnige en moderne toets en het wellness aanbod is uniek voor de regio. Het romantische interieur biedt een luxueuze thuis voor gastronomen en levensgenieters.
..."
"

Het hotel La Bonne Auberge is een zogenaamd 'rebelmantique' hotel. In het huis, dat werd gebouwd in belle-époque stijl, ontmoeten de romantische en rebelse stijl elkaar.

..."
"
Voor een daguitstap of een weekendje weg naar de kust is Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort ideaal gelegen. Na een dagje strand, op slechts 3 minuten lopen, kan je tot rust komen in het wellnesscentrum.
..."
"
Geniet in het stijlvolle hotel Kemmelberg op het hoogste punt van Vlaanderen van een grandioos uitzicht op de Frans-Vlaamse vlakte. De natuurlijke omgeving van het hotel is de ideale uitvalsbasis om te wandelen, fietsen en golfen.
..."

Pagina's