10 jaar Vennbahn: van historische spoorlijn tot grensoverschrijdende fietsroute

De iconische Vennbahn die dwars door de Belgische Oostkantons loopt en drie landsgrenzen overschrijdt, bestaat tien jaar. Christoph Hendrich, projectmanager van de Vennbahn, legt uit wat de troeven van dit unieke project zijn.

Het tienjarig bestaan van de Vennbahn

In 2013 opende een vernieuwend land overschrijdend project. De voormalige spoorlijn tussen Aken en Luxemburg werd omgetoverd tot een fietsverbinding die Duitsland, België en het Groothertogdom Luxemburg met elkaar verbindt. “Bij de opstart van het project was het plan om een verbinding te creëren tussen bestaande fietspaden in deze regio’s. Het fietspad loopt dwars door de Oostkantons, op dezelfde wegen waarlangs men vroeger met de trein kolen transporteerde. Dankzij de aanleg van de Vennbahn herleeft de geschiedenis van de streek”, vertelt Christoph.

Dit jaar viert de Vennbahn feest, het internationaal gerenommeerde fietspad bestaat tien jaar. “Het tienjarig bestaan van de Vennbahn mag gevierd worden, want het traject verbindt al tien jaar lang steden, culturen en talen met elkaar. Wie de volledige route aflegt, steekt maar liefst veertien keer de grens over, een van de elementen die deze route zo uniek maakt”.

Langs groene heuvels en pittoreske dorpen

Fietsers ontdekken op hun tocht bosrijke landschappen en gezellige dorpen. “De Vennbahn loopt doorheen alle soorten landschapstypen. Buffels grazen onverstoord in groene weides, je ontdekt prachtige meren op de route en komt voorbij adembenemende landschappen”, vertelt Christoph enthousiast. “De route verbindt ook authentieke dorpen met elkaar. De combinatie van natuur, geschiedenis en cultuur spreekt een breed doelpubliek aan. Sinds de opening van de Vennbahn floreert het fietstoerisme in de streek.”

De keuze van Christoph 

“Men stelt me vaak de vraag welk deel van de Vennbahn mijn persoonlijke favoriet is. Als ik dan toch een keuze moet maken ga ik resoluut voor het deel van de route datKüchelscheid en Sourbrodt met elkaar verbindt. Alleen al op dit korte stuk is het landschap ontzettend gevarieerd. Je komt onder meer voorbij de rustig kabbelende Rur, maar ook weilanden en bosrijke gebieden wisselen zich in snel tempo met elkaar af. Daarnaast vind je er nog overblijfselen van de oude spoorwegen. Alles wat de Vennbahn zo uniek maakt - de landschappen, geschiedenis en de overgang van Duitstalig naar Franstalig gebied - ontdek je op dit korte deel van de route.”

Meer informatie vind je via: 

Ostbelgien

Copyrights foto's: © Michael Dehaspe
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek