“Zee van Smaak”-actie aan de Belgische Kust brengt herfstvissen op je bord

Tijdens de “Zee van Smaak”-actie kan je van 15 september tot en met 15 oktober in meer dan 60 restaurants aan De Kust genieten van unieke visgerechten. De chefs maakten topgerechten met de herfstvissen griet, rog en inktvis. In de uitgewerkte actiekrant en podcast ontdek je bovendien de leukste verhalen en anekdotes van de visserijsector. 

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be.

Tijdens de actieperiode dit najaar kan je genieten van culinaire meesterwerken bij de deelnemende zaken. Om de mooiste plekjes van De Kust in de kijker te zetten en het verhaal van boord tot bord te vertellen, zijn die uitgewerkt in de “Zee van Smaak”-Krant. De gelijknamige podcast legt ook de nadruk op leuke anekdotes uit de visserijsector.

Vingerlikkend lekkere visgerechten

De recepten werden ontwikkeld voor de "Zee van Smaak"-wedstrijd. Met de herfstvissen creëerden de deelnemende chefs magie op je bord: griet, rog en inktvis smaakten nooit zo lekker. Deze nieuwe culinaire creaties worden tot in de details publiek gemaakt want ze staan gratis online. Zo maak je die heerlijke recepten lekker thuis. De Franse keuken wordt door chef Emin Avdovic geëerd met zijn gerecht gemaakt van griet, langoustine en bloemkool. Voor een gerecht met verse grietfilet en schelpdiertjes, raadpleeg dan het recept van chef Sébastien Charlemagne. Ook chef Marianne Pauwaert verrast met inktvisfrietjes en aioli. Alle recepten vind je hier terug. 

Video: Beleef de Belgische Kust dit najaar: 

"Zee van Smaak"-Krant

De "Zee van Smaak"-Krant is aan De Kust te verkrijgen, maar is ook digitaal beschikbaar voor liefhebbers. De familie Savels, bekend van 'Een jaar op zee' met Wim Lybaert, komt aan bod. Zelf deelt Wim Lybaert zijn zeven zee wijsheden met ons. Natuurlijk worden ook de schatten van de zee belicht: een heuse viskalender is uitgewerkt zodat je weet welke vis je het best in welk seizoen kan eten. Dat wordt aangevuld met de 20 leukste adresjes waar je heerlijk kunt genieten van een lekker visgerecht. Om je uitstapje naar de Belgische Kust al voor te bereiden, kan je de krant hier al lezen. 

Leukste verhalen en anekdotes

In de “Zee van Smaak”-podcast volg je elke schakel in de visserijsector vanaf 11 september. Je hoort verhalen van de visser die de vis vangt tot de chef die er een meesterwerk van maakt. De meeslepende  podcast belicht ook de geschiedenis: zoals het eeuwig durende liefdesverhaal van de garnaalvisserij te paard op het strand van Oostduinkerke bij laag tij. Dat beroep is sinds december 2013 erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Ook nieuwe evoluties in de sector komen aan bod.

Meer informatie vind je terug via de volgende links: 

“Zee van Smaak”-actie

Recepten

Online krant

“Zee van Smaak”-podcast

Garnaalvisserij te paard

Copyright foto's: Westtoer, Jan D'Hondt, 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek