Toerisme Tips: deze zomer in Wallonië

Sylvie Versweyveld van Wallonië-België Toerisme luidt de Waalse zomer in met de brochure ‘Smullen in Wallonië’. Dat betekent smulroutes doorheen Wallonië, en verder ook het 100-jarig bestaan van de Henegouwse scheepsliften en cruisen met de Vespa door het Land van Herve.

In elke provincie valt wel iets te beleven! Zoals ze in Wallonië zeggen: ‘C’est bon, c’est wallon!’.

1. Waar geeft Wallonië deze zomer extra aandacht aan?

“Dit jaar is het thema ‘Smullen in Wallonië’. We hebben 28 smulroutes uitgestippeld, waar je de hele zomer, en nog gans het jaar, kan gaan proeven en smullen bij ambachtelijke producenten. Voor de wijn- en bierliefhebbers hebben we een aparte wijn- en bierroute.”

“Er zijn ook tal van evenementen, zoals de Landbouwbeurs van Libramont (28 t.e.m. 31 juli). Deze beurs is het uitstalraam van de landelijke wereld.”

2. Wat zijn de cultuur-historische hoogtepunten?

“Henegouwen viert tijdens het weekend van 1 en 2 juli het 100-jarig bestaan van de scheepsliften op het Canal du Centre. Het hele weekend zal feestelijk verlopen met concerten, animatie en gratis watersporten op het kanaal. Verder zullen meer dan 50 ambachtslieden zorgen voor het culturele vertier.”

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“Leuk is om met de Vespa het Land van Herve te doorkruisen. Bovendien kan je dat combineren met een wijndegustatie. Of breng een verfrissend bezoek aan het Land van de Meren, het grootste waterrecreatiegebied van Wallonië, op de grens van de provincies Henegouwen en Namen.”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Als je voor een actieve beleving gaat, dan kies je voor de knooppuntenroute in Waals-Brabant. Die route maakt deel uit van het fietsnetwerk dat 1050 km lang is, met bestaande en nieuwe knooppunten in Vlaanderen en de provincies Henegouwen, Luik en Namen.”

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Wallonië komen?

“C’est bon, c’est wallon! Oftewel: Het is Waals, dus is het lekker!”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Anneke De Bundel
bezocht dit hotel en schreef:
"

In het hartje van Leuven restaureerde men een deel van het Groot Begijnhof tot dit hotel. Alle kamers kijken uit op de beschutte binnentuin of de nabijgelegen Dijle. ’s Avonds kan je in de bar nog nagenieten van lichte hapjes en een selectie Belgische bieren.

..."
GRANDE reporters Lieve Balcaen en Tessa Verheecke
bezochten dit hotel en schreven:
"

De gastronomen onder ons kunnen hun hartje ophalen in dit kleinschalige hotel in de provincie Namen. Gastheer Jean-Louis Mathy werkt uitsluitend met verse marktproducten en zijn restaurant wordt dan ook beschouwd als het beste uit de omgeving.

..."
"
Het pand van Hotel Damier dateert uit 1769 en heeft een elegante historische gevel met inrichting van Decoene. Als je comfort zoekt, zit je hier goed vanwege het luxe-ontbijtbuffet, de vriendelijke service en een eigen restaurant en café.
..."
"
Alfa Inn was vroeger een klooster. Kom volledig tot rust in de welnessruimte met hamam, sauna, hot tub en solarium. Neem een duik in de Noordzee die 350m hiervandaan ligt. Of maak een stevige strandwandeling na het uitgebreide ontbijtbuffet.

 

..."
"
Op slechts 45 km van Durbuy en 40 km van Namen beland je in dit hotel. Het gebouw was vroeger een kasteel, maar werd helemaal gerenoveerd tot dit moderne hotel. In de omgeving kan je heerlijk fietsen en zelfs fietsen huren bij het hotel.
..."
"
Het Leopold Hotel beschikt over een prachtige locatie: op drie minuten sta je aan het strand en aan het Kursaal van Oostende. Een halfuurtje rijden en je staat in De Haan, Brugge of Sea Life Blankenberge.
..."
"

B&B Cimbarsaca is gelegen daar waar de Schelde stroomt en het begin van de Vlaamse Ardennen. De vroegere burgemeesterswoning dateert van de 19e eeuw en al jaren in de familie van gastvrouw Luce.

..."
"
Alle kamers van het Neuvice hebben een stijlvolle inrichting met moderne meubels en kleuren én bieden directe toegang tot de binnenplaats. Het hotel heeft een bar en een moderne ontbijtzaal.
..."
"
Deze stijlvolle B&B ligt in één vleugel van een typische Brabantse en erg charmante vierkantshoeve op het platteland.  De kamers stralen warmte uit en zijn voorzien van alle comfort. ’s Ochtends serveert de gastvrouw een gevarieerd ontbijt met lokale producten.
..."
"
De smaakvol ingerichte kamers in dit landelijke charmehotel biedt uitzicht op de karakteristieke polders.  De grote troef is de ligging in een groene, rustige omgeving op een boogscheut van het centrum van Knokke-Heist en het strand aan de rand van het pittoreske dorpje Ramskapelle.
..."

Pagina's