Reportagetip: De golf van parels en poëten in Lerici aan de Ligurische kust

Lerici lijkt wel een alledaags Italiaans vissersdorpje met bijbehorends kleurenhuisjes en azuurblauw water. Vergis je niet, dit stadje heeft wel degelijk veel te bieden: van verlaten middeleeuwse dorpjes en romantische wandelingen langs de bergwanden tot gigantische steengroeves en azuurblauw zeewater.

Het pittoreske vissersstadje aan de Golfo dei Poeti (de poëtengolf) vlak naast de Cinque Terre, mag de titel Werelderfgoed van UNESCO dragen. We bevinden ons in het mooiste stukje van de Ligurische Riviera, enkele kilometers ten noorden van Toscane. De golf dankt zijn naam aan de Engelse poëten Byron en Shelley uit de 19de eeuw die hier hun inspiratie vonden.

Het wandelpad Il Sentiero Azzurro of Het Blauwe Pad verbindt de pastelkleurige dorpjes aan de Ligurische kust met elkaar, minder geoefende wandelaars zijn gewaarschuwd! Lerici is een juweeltje dat nog niet massaal overlopen is door toeristen. Het is wel goed gekend bij de Italianen dankzij een mooie boulevard om heerlijk te wandelen tot in San Terenzo.

Lerici ademt romantiek en poëzie uit: het middeleeuwse kasteel domineert het kleurrijke stadje en de nabije eilanden. Aan de overkant van de baai zie je het adembenemende Portovenere. Met al die indrukwekkende landschapstaferelen verdient Lerici meer dan ooit haar bijnaam Perla del Golfo (Parel van de Golf).

Heerlijk kuieren

Aan het idyllische Piazza Garibaldi is het zalig genieten van de zachtkleurige gevels versierd met trompe-l’oeil en het San Rocco kerkje uit de 13de eeuw. Lerici biedt nog authenticiteit en alles wat de Italië-liefhebber zo waardeert: heerlijke verse visrestaurants, aperitiefterrassen, verborgen kunstgalerijtjes en mooie winkeltjes. ’s Avonds is het heerlijk kuieren rond het kasteel met klutsende zee op de kliffen of wandelen langs de kust naar het nabijgelegen kustdorpje San Terenzo. We zijn verrast door de interessante plekken die op een boogscheut hier vandaan liggen: de marmergroeves van Carrara, de antiekmarkt van Sarzana, het fascinerende Lucca, de Puccini concerten in Torre del Lago, Pisa. De pracht van Firenze of Genua ligt op een uurtje rijden afstand.

Daguitstap Cinque Terre

Een must is de daguitstap naar Cinque Terre. Cinque Terre, het “5 stukjes land”, bestaat uit adembenemende dorpjes die zich vastklampen aan de rotsen boven de Ligurische Zee. Ze zijn nauwelijks bereikbaar met de wagen en onderling verbonden met wandelpaden die vroeger enkel dienden voor de wijnbouw. Wandelaars komen hier best in het voor- of najaar aangezien het echt wel klauteren en klimmen is. Bij 30° wordt die tocht zwaar. Op die dagen bezoek je best de dorpjes en laat de natuur zich vanop de boot bewonderen.

Portovenere

Het meest bekende stadje is Portovenere, heel apart met zijn bijzonder smalle maar hoge versierde gevels. Die eindigen aan de oude versterkingen en het San Pietro kerkje uit de 6de eeuw in wit-zwarte marmerstrepen en gebouwd op een Romeinse tempel. Geen betere locatie voor een romantische huwelijkssetting, we zien zelfs de rijst nog tussen de stenen liggen.

Tellaro

Ook het authentieke Tellaro is niet te vergeten. Hoewel het deel uitmaakt van Lerici ligt het een drietal kilometer verder weg, bereikbaar via een bochtige weg met prachtige zichten op de golf. We wandelen er door de smalle middeleeuwse steegjes die telkens weer verrassend openen met een verbluffend zicht op zee of die leiden naar de kerk naast de kleine baai. Een duik in het kristalheldere water bekroont het bijzondere bezoek.

Van hieruit rijden we verder door het natuurpark van Montemarcello naar Bocca di Magra met rechts de azuurblauwe zee en links de witte marmerbergen van Carrara. Bocca di Magra (of de “monding van de Magra rivier”) heeft dan weer een andere atmosfeer omwille van de rivier, de lage huisjes en de luxueuze jachthaven. In het restaurant Ciccio genieten we van een goeie portie spaghetti alle vongole, vers uit de golf van La Spezia, de grootste venusschelpen- en mosselbank in Italië.

Op de grens met Toscane

Sarzana is de grootste nabije stad die bruist van leven en die ons doet denken aan Toscane, helemaal niet wonderbaarlijk aangezien we hier op de grens met Toscane zijn. Het gastronomisch aanbod is enorm! Lokale eenvoud en kwaliteit met een schitterende Vermentino wijn van vlakbij.

Het Garfagnana-gebergte

Bij helder weer mag een daguitstap richting witte marmergroeven en het groene Garfagnana-gebergte niet ontbreken. We rijden richting het Toscaanse Massa en volgen daar de borden “Castelnuovo di Garfagnano”. Een tocht door immense natuurpracht tussen de Apennijnen en de Apuaanse alpen begint, dat allemaal met zicht op de Ligurische Zee. Een onmetelijke stilte hangt tussen de bergtoppen tot boven 2000 meter, ver van de hectische wereld. Echt een atypisch gebied in Toscane.

Verderop de rotsen zien we drie schichtige gemzen wegspringen. We stoppen onderweg bij Isola Santa, een Middeleeuws verlaten spookdorpje in het hart van de Apuaanse Alpen. We zijn hier ver van de toeristisch betreden paden, maar deze wandeling levert ons unieke beelden op! Nog even doorrijden tot in Barga, een middeleeuws bergstadje in de provincie Lucca. Dan klimmen tot aan de kathedraal met campanile. Wat een mooi zicht op de rode pannendaken! Barga is gegroeid als een kasteel omgeven door muren, waarvan er nog twee poorten (Porta Reale en Porta Macchiaia) getuigen van de welvarende zijdeproductie.

Bij Caffe Capretz eten we verse pasta en we krijgen een tafel op het balkon, hoewel het onder de gewelven-patio ook gezellig zitten is. We zetten onze dagtocht verder tot in Lucca. Lucca is een ommuurde stad met verschillende toegangspoorten, een wirwar van straatjes. Ons bezoek is een ideale mix van shoppen in de vele winkeltjes en het bewonderen van het historisch erfgoed. Nog een wijntje op de Piazza dell’Anfiteatro en dan naar “huis”, naar Lerici.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."