Reportagetip: Het zuiden van Sardinië in vogelvlucht

GRANDE.be verkent de zuidkant van Sardinië: vertrek- en eindpunt is de hoofdstad Cagliari. De route brengt ons langs het prehistorische dorp in Barumini, de kathedraal van Oristano, de rode rotsen in Arbatax en de stranden rond Villasimius.

1.   Cagliari

Centraal aan de zuidkust van Sardinië ligt de historische hoofdstad Cagliari. Wandelend door de stad valt haar rijk verleden meteen op: achtergebleven Romeinse overblijfselen, prehistorische musea, eeuwenoude kerken en felgekleurde palazzi. Midden in deze kleurrijke stad staat Il Castello, de oude citadelbuurt op de heuveltop, van waaruit de Sardijnse aristocratie de stad bestuurde. Haar gewelven, torens en uitgestrekte zalen werden, net zoals de stadswallen, opgetrokken door Pisanen en Aragonezen. De gezellige buurt op de heuveltop kreeg door de locals de naam Su Casteddu (Onder het kasteel), bij uitbreiding de bijnaam voor de hele stad. Vespa’s razen er door lange boulevards, oude Sardijnen drinken hun koffie op het terras van hun vaste café en tussen de nauwe steegjes ontdek je allerlei verborgen boetiekjes.

TIP:

Ook Sardinië heeft, zoals elke Italiaanse streek, haar eigen wijnboerderijen. Vanuit Cagliari kan je een wijntoer boeken waarbij je enkele wijngaarden en kelders bezoekt. Een professionele wijnproever begeleidt je van het begin van het productieproces op de wijngaarden tot het einde ervan in de wijnkelders. Na afloop krijg je een brunch met lokale en artisanaal bereide gerechten.

2.  Barumini

Cagliari - Barumini: 66 km

Vanuit Cagliari rijden we noordwestelijk naar het landelijke dorpje Barumini. In Barumini bezoeken we de zeventiende-eeuwse Chiesa di Santa Tecla en Casa Zapata, een oude villa van een welgestelde Spaanse familie. In het dorp heb je zo alle bezienswaardigheden gezien, maar even buiten het dorp bevindt zich de prehistorische site Nuraghe Su Nuraxi. De Su Nuraxi is een heus complex dat uit het Nuraghe-tijdperk van Sardinië stamt. Het hele stenen dorp en haar torens dateren uit de 16e eeuw voor Christus en wordt gepassioneerd in leven gehouden door UNESCO en de enthousiaste gidsen op de site.

TIP:

Een kilometer ten westen van Barumini ligt het ‘Parco Sardegna in Miniatura’, een familievriendelijk pretpark met centraal een mini-versie van het eiland. Verder kunnen de kinderen zich ook uitleven in een dinosauruspark, een nuraghi-dorp en een planetarium.

3.  Oristano

Barumini – Oristano: 74 km

In Oristano sieren elegante winkelstraten, populaire cafeetjes en rijkversierde piazza’s het straatbeeld. In het Centro Storico kan je verschillende oude kerken en het archeologisch museum bezoeken, maar waar je niet kan naast kijken zijn de torens van de Cattedrale di Santa Maria Assunta. De veertiende-eeuwse kathedraal en vooral haar koepelvormige klokkentoren brengen een Byzantijnse sfeer naar Oristano. Binnenin de kathedraal zie je vooral barok gemengd met gotische elementen van de oorspronkelijke kerk.

TIP:

Elk jaar vieren de inwoners van Oristano het Sa Sartiglia-carnaval. Al 500 jaar lang organiseren de boeren in februari een driedaags middeleeuws festival. Gemaskerde ruiters moeten in een toernooi in volle galop een ring raken met een zwaard. Op een andere locatie tonen ruiters halsbrekende stunts met hun paarden gevolgd door een traditioneel dansfeest én dat allemaal in het antieke centrum van Oristano.

4.  Tortoli en Arbatax

Oristano – Arbatax: 164 km

Na het eiland te hebben doorkruist komen we aan in Arbatax, dit is de oostkust van Sardinië. Voordat we Tortoli en Arbatax bereiken, passeren we het ‘Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu’. Het Gennargentu-gebergte stort zich aan de oostkust abrupt in de zee met adembenemende kliffen tot gevolg. Na de stilte in het binnenland zijn de vrolijke souvenirverkopers in de straten van Tortoli en Arbatax een aangename verandering. Arbatax zou gesticht zijn door de Spanjaarden om de aanvallen van Arabische piraten af te slaan. Vertaald naar het Arabisch zou Arbatax ‘14e toren’ betekenen, een verwijzing naar de oude Spaanse wachttoren in de stad.

TIP:

In de haven van Arbatax moet je zeker een kijkje nemen bij het Spiaggia delle Rocco Rosse, een strand met indrukwekkende rode rotsen. De verweerde rotsformaties rijzen op uit het smaragdgroene zeewater en zorgen voor een kleurrijk en intrigerend schouwspel.

5.  Villasimius

Arbatax – Villasimius: 105 km

We rijden Villasimius binnen langs heuveltoppen bezaaid met pijnbomen en de typische maquisstruiken. Villasimius was in een ver verleden een verlaten vissersdorpje. Ondertussen is ze één van Sardiniës populairste bestemmingen vanwege de fenomenale stranden en het kristalheldere water. En slechts anderhalf uur van Cagliari. Het dorp zelf ligt anderhalve kilometer landinwaarts, maar is een ideaal vertrekpunt naar elk van die stranden.

TIP:

Aan het plaatsje Porto Giunco heb je vanop het strand een prachtig uitzicht. Op het strand ben je aan de ene kant ingesloten door de Tyrreense Zee, aan de andere kant door de Notteri-vijver. Een witte strook zand, het helderblauwe water, de torenhoge rotsen en de flamingo’s op de vijver: Porto Giunco heeft veel contrasten. Op de heuvel ten oosten van het strand heb je bij de oude wachttoren een spectaculair uitzicht over dat hele spektakel.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."